Papa in spé

Uiteraard wordt normaal gesproken de buik van papa tijdens de zwangerschap niet dikker. Er zijn wel diverse andere zaken die de aanstaande papa kan regelen. Hieronder geven wij je een aantal tips.

Zorg voor voldoende informatie
Er zijn ook voor papa’s in spé legio boeken te vinden en uiteraard staat het internet vol met relevante informatie die ook voor aanstaande papa’s heel waardevol kan zijn. Uiteraard ga je als aanstaande vader mee naar de naar de verloskundige en weet je precies wat een verlostang is. Ook de term oxytocine schrikt je niet af. Het is van groot belang dat je ervoor zorgt een goed geïnformeerde belangstellende gesprekspartner te zijn. Zeg nu zelf, mocht er zich een moment voordoen dat er een belangrijke beslissing genomen moet worden, dan wil je toch zeker niet met je mond vol tanden staan?

Leg het vaderschap vast!
Ook al ben je de biologische vader dan wil dat nog niet zeggen dat je ook de wettelijke vader bent. Ben je getrouwd of woon je geregistreerd samen? Dan heb je een makkie, het gezag over de kleine krijg jij, mits je het kindje erkent, namelijk automatisch. Ben je echter niet getrouwd, woon je onofficieel samen of misschien wonen jullie niet eens samen? Misschien heeft de moeder geen Nederlandse nationaliteit? In dit geval dien je bepaalde procedures te volgen om het juridische vaderschap te verkrijgen. Denk maar eens aan de “Dwaze Vaders”. Dit soort problemen wil en kun je voorkomen door van te voren de materie tot je te nemen. 

Probeer flexibel te zijn met je werktijden
Eén van de grootste veranderingen van je leven is het vader worden. Niets blijft hetzelfde! Denk maar eens aan je planning, je relatie, de (gezamelijke) toekomst. Onderzoeken wijzen uit dat het vinden van de juiste balans tussen privé en werk niet meevalt. Tel daar nog eens slaaptekort, zieke kindjes, postnatale depressies en crècheperikelen bij op. Het kindje op komst zal ongetwijfeld ook bij jullie zorgen voor allerhande onvoorziene gevolgen. Probeer dit alles maar eens in te passen in je reeds drukke agenda. Het overleggen met je werkgever inzake je verlof rond de bevallingsdatum is hierbij van groot belang. Probeer zeker de eerste maanden een regeling te treffen. Kun je inderdaad op flexibele tijden je werkzaamheden uitvoeren? Misschien kun je zelfs één dag in de week thuis werken? Nemen je collega’s waar mogelijk jouw taken over? Begin er nu vast mee! 

Reageer op artikel:
Papa in spé
Sluiten