Petra
Petra Blog 20 Dec 2011

Ostheopathie helpt je kind

Heel wat volwassenen doen al een beroep op een osteopaat, maar dat ook baby’s en kinderen baat kunnen hebben bij osteopathie is een minder bekend verhaal. Toch kan osteopathie de oplossing zijn voor heel wat frequente kinderproblemen.

Van osteopathie wordt nog vaak gedacht in termen van ‘kraken’, niet meteen iets waar je je broze baby’tje of tengere kleuter aan wil blootstellen. Maar net daar zit het misverstand. ‘Osteopathie maakt gebruik van het zogenaamde kraken of manipuleren, maar dat is slechts een van de technieken die toegepast worden. Osteopaat Christopher Read publiceerde, samen met zijn collega’s Egwin Ponette en Robin Demeeter onlangs het boek ‘Osteopathie, wat, hoe, waarom?’.

Osteopathie heeft een heel arsenaal van technieken ter beschikking; de enige constante daarbij is dat er met de handen gewerkt wordt. Verder worden de methodes die gebruikt worden altijd afgestemd op de aard van de klacht, de oorzaak, de leeftijd van de patiënt, zijn lichaamsbouw…
Bij jonge patiëntjes zullen we enkel subtiele en zachtaardige handelingen uitvoeren die noch invasief noch traumatisch zijn, en vaak zelfs als heel ontspannend ervaren worden. Meestal worden kinderen daardoor graag door een osteopaat behandeld; er zijn er die tijdens een sessie zelfs gewoon in slaap vallen’, aldus Read in zijn boek.
Vanaf het prille begin
Wie naar een osteopaat stapt, doet dat vaak omwille van functionele problemen zoals rug- of nekpijn, maar de mogelijkheden gaan verder dan enkel het oplossen van bewegingsongemakken. Robin Demeeter: ‘Bij baby’s behandelen we bijvoorbeeld al geregeld reflux, krampen en huilbaby’s. Over die problemen wordt onder moeders het vaakst gepraat en zij gaan elkaar daarvoor al makkelijk de weg naar een osteopaat wijzen.’ Ook voor de oplossing of verlichting van deze klachten kan je in principe met je baby bij een osteopaat terecht:

  • asymmetrie van de schedel
  • voorkeurshouding
  • slaapstoornissen
  • neus-, keel-, oorproblemen
  • slik- en zuigproblemen
  • aanrakingsproblemen

KISS-syndroom (blokkade van de bovenste nekwervels)
‘Ideaal is dat je je baby tijdens z’n eerste levensweken sowieso laat nakijken door een osteopaat, ook al lijkt er niets aan de hand’, stelt Egwin Ponette. ‘Een osteopaat is getraind om een probleem te herkennen voor het zich manifesteert’, vult zijn collega Christopher Read aan.
‘Soms kunnen er al kleine storingen aanwezig zijn die nog niet tot uiting komen, maar die op termijn wel voor problemen kunnen zorgen. Ik vergelijk het met een boompje dat een heel klein beetje uit zijn as staat, al is het nauwelijks zichtbaar. Door die minuscule afwijking zal dat boompje doorheen de jaren wel steeds schever gaan groeien. Door aan de basis in te grijpen, kan je er daarentegen voor zorgen dat iemand wel de meest optimale ontplooiingsmogelijkheden krijgt.’ 

Reageer op artikel:
Ostheopathie helpt je kind
Sluiten