Petra
Petra Blog 3 Jul 2016

Opzienbarend: vrouw in verwachting van eigen kleinkind

De Britse rechtbank deed onlangs uitspraak in een opmerkelijke zaak. Deze zaak ging over de eicellen van een in 2011 aan kanker overleden vrouw. De inmiddels 60-jarige moeder van deze vrouw wil de eerder ingevroren eicellen om zelf zwanger te worden. Volgens veel mensen is dit een bizar idee, volgens de moeder was dit echter haar dochters laatste wens. De organisatie waar de eicellen zijn opgeslagen zag echter niets in dit idee en weigerde tot nu toe de eitjes vrij te geven. Vandaar dat de vrouw zich genoodzaakt zag om naar de rechtbank te gaan.

Wel of geen eicellen

De eerste rechtbank waar deze bijzondere zaak werd voorgelegd gaf de organisatie waar de eicellen in beheer zijn gelijk. De laatste wens van de overleden dochter staat namelijk niet op papier, en volgens zowel de instantie als de rechtbank was het woord van de moeder onvoldoende bewijs. De moeder legde zich daar echter niet bij neer en bracht de zaak naar een hogere rechtbank. Deze rechtbank deed onlangs dus uitspraak en het was een opmerkelijke: de moeder heeft nu namelijk alsnog gelijk gekregen. Zij mag nu dus de ingevroren eicellen van haar dochter gebruiken om zelf zwanger te worden. Dit zal ze gaan doen via een Amerikaanse kliniek die haar hierbij wil helpen. Uiteindelijk is ze van plan het kind zelf te gaan opvoeden. Maar het blijft natuurlijk wel een vreemd gegeven dat dat kind zowel haar kind als haar kleinkind zal zijn!

Oma en mama tegelijk

Overigens zal dit niet de eerste keer worden dat een oma haar eigen kleinkind ter wereld brengt. Al in 2011 gebeurde dit bijvoorbeeld in Amerika. Daar was de situatie overigens wel iets anders: in dat geval kon de dochter zelf niet zwanger raken en fungeerde oma als draagmoeder voor het kind. Na een aantal mislukte ivf-behandelingen besloten de dochter en haar man om oma om hulp te vragen. Met goed gevolg: op 61-jarige leeftijd beviel deze oma van haar eigen kleinkind! We kunnen zelfs nog verder terug in de tijd. Al in 2008 beviel een Japanse vrouw van haar eigen kleinkind. Ook in dit geval was dit om haar dochter te helpen. Omdat deze dochter zelf geen baarmoeder had, kon ze niet zwanger worden. Ook deze dappere oma was al 61 toen ze haar (klein)kind op de wereld zette!

Reageer op artikel:
Opzienbarend: vrouw in verwachting van eigen kleinkind
Sluiten