Petra
Petra Blog 28 Dec 2011

Opvoeden zonder televisie?

Televisie afgestemd op de leeftijd van uw kind is boven alles natuurlijk ontzettend leuk en het verbreedt de wereld van uw kind. Dat televisie kijken wel degelijk effect heeft merkt u snel genoeg wanneer u na het reclame kijken de boodschappenlijstjes van “must-haves” van uw kind krijgt doorgespeeld. 

Je krijgt de neiging te denken dat je kind als een infuus alle informatie tot zich neemt, maar dat is niet helemaal waar. Het is niet waarschijnlijk dat je kind zomaar alle beelden die hij/zij ziet even sterk opneemt en zou willen imiteren. Ook is het niet waarschijnlijk dat hij/zij alles wat er in de reclames wordt aangeboden zou willen bezitten. Kinderen zijn net als volwassenen geen lege sponsen die zich helemaal onbevooroordeeld vol laten lopen.

Maar is er dan geen reden om bezorgd te zijn?
Televisie heeft wel degelijk invloed maar die invloed van televisie is niet onbeperkt en die invloed is aan een aantal regels verbonden; we spreken in dit kader van versterkingsinvloeden.

Er wordt zich bij de menselijke geest continue een aantal eigenschappen en persoonlijke kenmerken gevormd. Voor een deel uit erfelijk materiaal en voor een deel uit sociale omstandigheden. Kinderen bezitten dus altijd al een soort programmaatje in hun hoofd. In dat programmaatje zitten een aantal voorkeuren, wensen, verlangens en ook een aantal zaken waar kinderen juist afkeer van hebben of bang voor zijn. Televisie kijken doen ze dus ook met dit programmaatje in hun achterhoofd. Dat maakt bijvoorbeeld dat een “Joep” de reclame van het legokasteel interessanter vindt dan die van de poppen. De televisie beelden versterken met andere woorden de voorkeuren, wensen, fantasieën maar ook angsten en afkeren.

De televisie kan dus een zeer positieve invloed hebben. Kinderen met een bepaalde interesse kunnen door middel van informatieve programma’s kennis vergaren. Een negatieve invloed is als een angst voor monsters juist versterkt wordt door het zien van een enge film. Maar vooralsnog hebben belevenissen die ze in het echte leven meemaken vele malen meer invloed dan de beelden uit het kastje. Zoals de sociale situatie op school en straat en het programmaatje in het hoofd.

Conclusie:
De televisie heeft nooit zomaar invloed, het heeft een versterkende werking op eigenschappen die min of meer al sluimerend in het kind aanwezig zijn. Televisie bezit geen magische krachten maar kan de leefwereld zowel negatief als positief beïnvloeden. Van groter belang dan de beelden die de kinderen zien is de sfeer waarin het kind leeft en kijkt.

Reageer op artikel:
Opvoeden zonder televisie?
Sluiten