Opnieuw zwanger worden

Het is niet verstandig om op korte termijn na een Mola zwangerschap weer zwanger te worden. Dit omdat het nog aanwezige Mola weefsel weer actief zou kunnen worden. Als vastgesteld is dat het hCG weer op een normaal niveau gekomen is kun je voorzichtig gaan denken aan een volgende zwangerschap. Hou er wel rekening mee dat het, zoals reeds eerder gezegd, verstandig is om minimaal een half jaar te wachten. Mocht je medicijnen gebruikt hebben om het hCG niveau op acceptabele waardes te krijgen dan is het zelfs verstandiger om, nadat de waarden weer goed zijn, nog 1 jaar te wachten.

Overigens zijn er geen verhoogde kansen op gezondheidsproblemen, onvruchtbaarheid en/of verdere gezondheidsproblemen tijdens een mogelijke volgende zwangerschap. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat er een 1% hogere kans is op een hernieuwde Mola zangerschap. Daarom is het ook verstandiger om bij eventuele volgende zwangerschappen in overleg een vroege echo te laten maken.

Psychisch herstellen
Doordat een Mola zwangerschap eindigt zonder kindje is het natuurlijk psychisch een heel zware teleurstelling. Dit mede door het onverwachte einde, al je plannen en dromen over je kindje vallen in duigen. Het verwerken van een Mola is ook anders dan bij een reguliere miskraam. Veel voorkomende emoties zijn ongeloof, schuldgevoel, verdriet en vooral machteloosheid. Hoofdzakelijk zal het waarom je bezig houden! Schuldgevoelens zullen echter nooit terecht zijn. Omdat er kort na of zelfs tijdens de bevruchting iets fout ging kun je er dus zelf absoluut geen invloed op uitoefenen. De verwerking is voor iedereen uiteraard anders, mogelijk is het een steun voor je dat je in elk geval de zekerheid hebt dat je zwanger kunt worden. Hou er rekening mee dat iedereen op zijn eigen wijze en in zijn eigen tempo verwerkt. Dit kan dus een behoorlijke last op je relatie leggen.

Het is in elk geval belangrijk om, zoals altijd in een relatie, heel goed met elkaar te blijven praten. Zodat je van elkaar weet in welk verwerkingsstadium je je bevindt. Omdat Mola zwangerschappen niet zo heel veel voorkomen kun je er minder makkelijk over praten met lotgenoten.
 

Reageer op artikel:
Opnieuw zwanger worden
Sluiten