Op het potje

De meeste kleuters zijn overdag zindelijk en zijn helemaal vertrouwd met het potje. Hierdoor vinden ze het eng om het potje in te ruilen voor een toilet voor de volwassenen. Om de overgang van het potje naar het toilet soepel te laten verlopen, kun je aan je kind uitleggen wat een toilet is. Vertel hem dat het toilet ongeveer hetzelfde is als het potje, maar dan voor volwassenen en grote kinderen.

Verder kun je zijn potje vlak naast het toilet zetten. Zo kan hij alvast wennen om naar een bepaalde plek te gaan als hij moet plassen of poepen. Om zijn belangstelling te wekken kun je meerdere malen aan je kind vertellen dat het toilet voor grote mensen zijn. Vervolgens vraag je of hij ook gebruik wil maken van het toilet.
Het toilet is voor de gemiddelde kleuter te hoog. Daarom kun je beter een opstapje voor het toilet zetten. Zo kan het opstapje ook gebruikt worden als voetensteun. Bovendien kunnen de jongens tijdens het plassen op het opstapje blijven staan. Verder kun je een speciale kinder-wc-bril aanschaffen. Deze bril heeft een kleinere opening, waardoor je kind niet in het toilet wegzakt. Als je kleuter naar het toilet gaat, is het belangrijk dat je in het begin met hem meegaat. Je kunt hem dan met zijn kleding helpen, maar hem ook aanmoedigen. Als je kind eenmaal gewend is aan het toilet, is het misschien genoeg om de deur open te laten staan. Zo kun je snel naar hem toe gaan, als hij je hulp toch nog nodig heeft.

Terugval
Kleuters kunnen een terugval krijgen, ondanks dat ze zelfstandig naar het toilet gaan. Dit gebeurt meestal als ze voor het eerst naar school gaan. Doordat ze het ritme nog niet gewend zijn, kunnen ze in het begin erg vermoeid raken. Hierdoor slapen ze zo diep dat ze niet wakker worden als ze moeten plassen. Het kan ook door stress en spanning komen, waardoor er wat vaker een ongelukje gebeurd. Of het kan een lichamelijke oorzaak zijn, zoals een blaasontsteking.
Het is belangrijk dat je je kind niet onder druk zet om hem weer zo snel mogelijk zindelijk te laten worden. De terugval gaat meestal vanzelf over. Wat vaak wil helpen zijn regelmaat en structuur. Ook kun je je kind belonen als hij naar het toilet gaat.
 

Reageer op artikel:
Op het potje
Sluiten