Aanlegstoornis – Oorzaken en risico op miskraam

Een “aanlegstoornis” is in bijna alle gevallen de oorzaak van een vroege miskraam. Er blijkt iets niet helemaal in orde met het vruchtje en de natuur reageert op de voor haar logische wijze door het vruchtje af te stoten. Bij een volledige zwangerschap is er sprake van een vruchtzakje en een embryo. Op termijn zal het embryo zich ontwikkelen tot een kindje. In veel gevallen blijkt bij een miskraam alleen het vruchtzakje te zijn ontwikkeld. Door een mogelijke aanlegstoornis is het embryo niet goed ontwikkeld of geremd in de groei. In deze gevallen is doorgaans een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaan is de oorzaak.

Over het algemeen zijn hier niet direct erfelijke stoornissen van toepassing en zullen er derhalve geen redenen zijn om niet opnieuw zwanger te worden. Een eerste miskraam is eigenlijk niet eens reden voor nader onderzoek; dit wordt vaak pas na meerdere miskramen geadviseerd. Zelfs dan blijkt het in zeer veel gevallen nog lastig, zo niet onmogelijk, om een oorzaak aan te geven.

Aanlegstoornis en wanneer loop je het risico van een miskraam?
Wist je dat circa 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een vroege abortus. Als we dat omzetten in cijfers schrik je toch wel even! Per jaar eindigen in Nederland circa 20.000 zwangerschappen met een miskraam… Dit betekent dat bijna een kwart van alle zwangeren er mee in aanraking komt. Naarmate je “ouder” wordt neemt de kans op een miskraam toe. Bij zwangeren tussen de 35 en 40 jaar stijgt het aantal al naar 1 op 6 en boven de veertig zelfs naar 1 op de 2. Dames die reeds een miskraam meemaakten, hebben weliswaar een licht verhoogde kans op een nieuwe miskraam, het blijkt echter dat de kans op een voldragen zwangerschap normaal gesproken toch vele malen groter blijft.

Valt een hernieuwde miskraam te voorkomen?
Vanzelfsprekend is het zaak om zo gezond mogelijk te leven. Dus dat houdt in dat je gezond en gevarieerd eet, je niet te veel drinkt , je niet rookt en je geen medicijnen zonder voorschrift neemt. Als je deze regels opvolgt heb je echter nog altijd geen zekerheid. Als je zwanger wilt worden is het altijd aan te raden om dagelijks foliumzuur te slikken. Foliumzuur geeft weliswaar geen garantie tegen miskramen maar heeft wel positieve invloed op tal van andere zaken. Lees meer over foliumzuur.

Welke indicaties zijn er?
Soms nemen de reguliere symptomen zoals ochtendziekte en gespannen borsten plotseling af. Pijn zoals je deze normaal tijdens de menstruatie ervaart en bloedverlies zijn ook indicatoren voor een mogelijke miskraam. Gelukkig blijkt er in de helft van de gevallen niets mis en gaat de groei van de kleine gewoon voort.

Er zijn onderzoeken die je kunt laten doen
Vanaf circa 8 weken kan er een echografisch onderzoek gedaan worden. Tijdens deze echo kan de onderzoeker door geluidsgolven een beeld vormen van het embryootje. Vaak is dan het kloppende hartje zelfs al te zien. Ook een leeg vruchtzakje of een embryo zonder hartslag is vrij accuraat te zien tijdens een echoscopie. In de meeste gevallen wordt echter eerst de baarmoedermond geïnspecteerd met een speculum. Ook kunnen de eileiders en baarmoederwand via een inwendig onderzoek afgetast worden.

 

Reageer op artikel:
Aanlegstoornis – Oorzaken en risico op miskraam
Sluiten