Oorontsteking bij kinderen[over terugkeer- en besmettingsgevaar]
Oorontsteking is een nare kwaal, waar ook kinderen flink ziek van kunnen worden. Heeft je kind vaak last van oorontsteking? Dan vraag je je natuurlijk af of je daar iets tegen kunt doen. Hoe voorkom je terugkerende oorontsteking? En is deze aandoening eigenlijk besmettelijk?
Wat is oorontsteking?
Een ontsteking van het oor is meestal erg pijnlijk. Je kindje kan er daardoor erg veel last van hebben. De oorzaak van de pijn kan op verschillende plekken in het oor zitten. Er zijn namelijk verschillende ontstekingen.
Ontsteking van de gehoorgang
Een ontsteking van de gehoorgang komt veel voor. Dit type ontsteking wordt ook wel zwemmersoor genoemd, maar de officiële benaming is otitis externa. Zoals de benaming al doet vermoeden, kan zo’n ontsteking ontstaan wanneer je kind zwemt in water waarin de bacterie zit die deze ontsteking veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen echter ook via andere wegen in het oor terecht komen. Veelvuldig krabben in het oor, het gebruik van wattenstaafjes en het ontstaan van wondjes in de gehoorgang vergroten de kans op een infectie. Heeft je kind regelmatig oordopjes in, bijvoorbeeld om te gamen of muziek te luisteren? Ook die oordopjes kunnen de kans op een ontsteking vergroten, doordat zij de bacterie of schimmel kunnen overdragen. Is er sprake van een ontsteking? Dan merk je dit doordat de huid in het oor opgezet en schilferig is. Er kan ook vocht uit komen. De gehoorgang doet pijn, variërend van een jeukende irritatie tot een branderige pijn. Ook kan het zijn dat je kind opeens wat minder goed lijkt te horen. De zwelling in de gehoorgang houdt het geluid deels tegen, waardoor je kind inderdaad wat slechthorend kan zijn. Dit is tijdelijk. Zo gauw de zwelling weer afneemt, verbetert het gehoor ook weer.
Ontsteking in het middenoor
De oorontsteking kan ook dieper in het oor zitten, in de ruimte achter het trommelvlies, bij de inwendige gehoorgang. In het middenoor zit een afvoerbuisje richting keelholte en neus: de buis van Eustachius. Via dit buisje wordt vocht afgevoerd, maar door een verkoudheid kan dit buisje verstopt raken. Hierdoor blijft het vocht in het middenoor zitten, waardoor er een ideaal klimaat voor virussen en bacteriën wordt gevormd. Wat volgt is een ontsteking, waarbij ook pus kan ontstaan. Al dit pus en het vocht kunnen niet weg, de druk op het trommelvlies neemt toe, en een verschrikkelijke oorpijn is het resultaat. Dit kan gepaard gaan met doofheid en koorts.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Middenoorontsteking bij je kind
Ook als volwassene kan je last hebben van een middenoorontsteking. Deze gaat meestal echter binnen een paar dagen vanzelf over. In de tussentijd bestrijd je de pijn met paracetamol. Kinderen kunnen extra last hebben van een dergelijke ontsteking. Vooral kinderen onder de vijf jaar kunnen regelmatig een acute middenoorontsteking hebben. Als je kindje nog erg jong is kan het lastig zijn om te achterhalen waar hij of zij last van heeft. Je merkt dat je kindje slecht drinkt, ’s nachts niet kan slapen en koortsig is. Als je kindje nog niet oud genoeg is om uit te leggen wat er aan de hand is, is het belangrijk om op lichamelijke signalen te letten. Vanaf jonge leeftijd zal je kindje bij een middenoorontsteking regelmatig naar het oor grijpen. Dit is dus een belangrijk signaal! Toch kan het lastig blijven om te ontdekken wat er aan de hand is, ook bij wat oudere kinderen. Peuters kunnen bij een middenoorontsteking bijvoorbeeld ook klagen over buikpijn. Gelukkig helpt een paracetamol vaak afdoende om de symptomen zoals koorts, buikpijn en oorpijn te verminderen. Dus zelfs als je twijfelt of er sprake is van een middenoorontsteking, kan dit soelaas bieden. Ook bij kinderen verdwijnt een middenoorontsteking meestal binnen een paar dagen vanzelf.
Loopoor door oorontsteking
Soms hoopt zich zoveel pus en vocht op achter het trommelvlies, dat er een scheurtje ontstaat. Dat kan er best naar uitzien. Door het scheurtje loopt al die troep namelijk naar buiten. Soms kan er zelfs een beetje bloed inzitten. Toch zal je merken dat het voor je kindje meestal vooral een opluchting is. De druk op het trommelvlies verdwijnt hierdoor namelijk, en ook de pijn kan dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het ontstane scheurtje herstelt ook weer vanzelf. Een bezoekje aan de huisarts is daardoor dus meestal niet nodig. Toch is het belangrijk om het goed in de gaten te houden. Door het scheurtje is er namelijk een open verbinding tussen middenoor en buitenlucht. Het wordt hierdoor voor bacteriën en andere ziekteverwekkers wel erg makkelijk om binnen te dringen. Daarom kan de huisarts besluiten om een antibioticakuur voor te schrijven. Ook in een aantal andere gevallen kan besloten worden antibiotica voor te schrijven:
• Als er sprake is van (zeer) hoge koorts;
• Wanneer je kindje niet voldoende drinkt;
• Als herstel langer duurt dan drie dagen;
• Als je kindje jonger is dan een half jaar;
• Als je kind ouder is dan twee jaar en in beide oren een middenoorontsteking heeft.
Oorontsteking door ‘meeroken’
Sommige kindjes zijn bevattelijker voor oorontsteking dan andere. Belangrijk om te weten: de kans op oorontsteking bij je kind is groter wanneer er in jullie huis gerookt wordt. Uit onderzoek blijkt dat er door dat ‘meeroken’ maar liefst drie keer zo veel kans is op een dergelijke ontsteking. Voorkom dus dat je kind veel verblijft in een ruimte waarin gerookt wordt, zelfs wanneer dit alleen gebeurt als je kindje er niet bij is.
Buisjes bij regelmatige oorontstekingen
Heeft je kind regelmatig last van acute middenoorontsteking en merk je dat het gehoor daardoor ook minder goed wordt? Dan is het goed om dit met de huisarts te bespreken. Slecht horen kan namelijk een achterstand in de spraakontwikkeling veroorzaken. Een KNO-arts kan bekijken of het zinvol is om trommelvliesbuisjes te plaatsen. Deze buisjes zorgen ervoor dat zich geen vocht kan ophopen achter het trommelvlies, waardoor er dus ook geen ontsteking meer kan ontstaan. Deze operatie wordt overigens niet heel snel uitgevoerd. Pas wanneer je kindje meer dan vier keer per jaar last heeft van een oorontsteking, zal hiernaar gekeken worden.