Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Ook pijnbestrijding door verloskundigen

Verloskundigen bekijken of het mogelijk is om lachgas weer in te voeren als pijnbestrijding bij de bevalling. Er zijn al verschillende experimenten mee uitgevoerd en die zijn tot nu toe goed verlopen. Dat zei donderdag een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundige (KNOV).

Nu is het nog zo dat veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze dan een ruggenprik kunnen krijgen. Die kan alleen door een anesthesist worden gezet. Lachgas kan gewoon door de verloskundige worden toegediend.

Vroeger werd lachgas ook gebruikt bij de bevalling, maar omdat zwangere verloskundigen en ziekenhuispersoneel daar hinder van ondervonden, is daarmee gestopt. De proeven die zijn gedaan, waren in geboortecentra waar goede afzuigmogelijkheden zijn voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben.
In geboortecentra kunnen vrouwen onder begeleiding van verloskundigen bevallen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van VWS kijken nu naar de herinvoering van lachgas als pijnstilling. Zorgverzekeraars staan er positief tegenover, aldus de KNOV.

Donderdag werd bekend dat ziekenhuizen extra kraamkamers bouwen om het toenemende aantal ziekenhuisbevallingen aan te kunnen. De KNOV denkt dat vrouwen in de toekomst wellicht eerder geneigd zijn om onder leiding van een verloskundige te bevallen, bijvoorbeeld in een geboortecentrum, als ze daar ook pijnbestrijding kunnen krijgen.  

Reageer op artikel:
Ook pijnbestrijding door verloskundigen
Sluiten