Onderzocht: dit is het spitsuur wat betreft bevallingen
Mijn kids zijn alle drie op een ander tijdstip geboren. De oudste kwam aan het eind van de middag, de middelste ’s ochtends heel vroeg en de jongste kwam lekker midden op de dag. Nu kon het me op dat moment niet zo heel veel schelen op welk tijdstip ze kwamen. Ik was vooral blij dát ze uiteindelijk kwamen 😉 Toch blijkt uit onderzoek naar het tijdstip waarop de meeste kinderen worden geboren dat twee van mijn kinderen uitzondering zijn op de regel. Er lijkt zelfs een spitsuur te zijn wat betreft bevallingen!
Het wordt een latertje
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de meeste natuurlijke geboortes plaatsvinden tussen 1.00 en 7.00 uur. De piek van geboortes lag rond 4.00 uur ’s ochtends. Op het eerste gezicht is dat best een bijzonder tijdstip. Onderzoekers denken echter dat dat tijdstip door de evolutie is bepaald. In de tijd dat we nog als jagers en verzamelaars leefden, was het overdag simpelweg te druk om te bevallen. Wanneer ’s avonds de rust weerkeerde en iedereen samen was, was er meer ruimte voor een geboorte. Maar ja, het duurt natuurlijk meestal wel even voor zo’n kind eruit is, dus dan werd het vanzelf een latertje.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Tijdstip niet-natuurlijke bevallingen
Het lijkt dus logisch dat onze baby’s tegenwoordig nog steeds vaak aan het eind van de nacht worden geboren. Daar spelen nu alleen ook nog wel andere zaken een rol bij. Ook bevallingen die worden ingeleid blijken namelijk verhoudingsgewijs vaak aan het eind van de nacht of vroeg in de ochtend plaats te vinden. Eigenlijk is dat vreemd, want dit tijdstip is voor ziekenhuizen natuurlijk helemaal niet praktisch. Overdag is er veel meer personeel en zijn er veel meer artsen beschikbaar die kunnen ondersteunen bij de bevalling. Dit is ook de reden dat veel keizersneden juist in de ochtenduren worden uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het tijdstip waarop men start met het inleiden of opwekken van de geboorte helemaal niet praktisch is. Dit onderzoek zou er dus zomaar voor kunnen zorgen dat ziekenhuizen hun beleid hierop gaan aanpassen.
Omvang van het onderzoek
Wanneer je nog twijfelt aan de uitkomsten: voor dit onderzoek werden maar liefst vijf miljoen bevallingen in Engeland geanalyseerd. Het is dus zeker geen huis-, tuin- en keukenonderzoekje geweest. Alle geboorten vonden plaats tussen 2005 en 2014. Grappig detail: uit de cijfers bleek ook dat er op dagen zoals eerste Kerstdag duidelijk minder geboortes plaatsvinden dan op andere dagen. Misschien dat zwangere vrouwen op zulke dagen hun kindje (bewust of onbewust) toch nog maar even bij zich houden? Heb jij wel een Kerstkindje? Dan is dat dus nog bijzonderder dan je al dacht!
Op welk tijdstip is jouw kindje geboren? Heel gewoon om 4.00 uur ’s ochtends, of juist op een heel rare tijd? Laat het weten in een comment, we zijn benieuwd!