Obstipatie bij je kind: oorzaken en oplossingen
Obstipatie bij kindjes is helaas voor veel moeders herkenbaar. In dit artikel zetten we daarom voor je op een rij hoe je verstopping herkent, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe het verholpen en voorkomen kan worden.
Hoe herken je obstipatie bij je kind?
Obstipatie wil zeggen dat je kind harde en droge ontlasting heeft. Vaak doet je kind dan ook maar een of twee keer per week een grote boodschap.
Bij een gezonde stoelgang heeft je kind minimaal 3 keer per week ontlasting. Ieder kind ontwikkelt zijn eigen ontlastingspatroon. Bij velen is het ongeveer een keer per dag, maar drie keer per dag is ook normaal. Hoe vaak precies maakt niet zoveel uit, zolang het maar niet minder dan drie keer per week is.
- Naast een lage frequentie en harde ontlasting kan je obstipatie ook herkennen aan:
- Een harde en opgezette buik
- Je kind heeft weinig eetlust
- Je kind geeft aan dat poepen pijn doet
- Je kind wil geen grote boodschap doen (omdat het pijn doet)
- Je kind is bang om een grote boodschap te doen
- Een klein beetje helderrood bloedverlies bij de ontlasting (als gevolg van kloofjes of scheurtjes)
- Overloopdiarree (dit is nieuwe ontlasting die langs de verstopping heen lekt)
- Ongelukjes (in de broek poepen terwijl je kind eigenlijk al zindelijk is)
Hoe ontstaat obstipatie?
Er zijn tal van factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van obstipatie. De meest voorkomende zijn:
- Je kind eet te weinig vezels. Hierdoor wordt de ontlasting te hard en krijgt het minder volume. Bij minder volume worden de darmen minder geprikkeld om hun werk te doen, waardoor de ontlasting te lang in de darmen blijft en nog harder wordt.
- Je kind drinkt te weinig. Vezels en vocht werken samen. Als je kind wel veel vezels eet, maar te weinig drinkt, kan obstipatie juist erger worden.
- Je kind eet te weinig vet. Vet is van groot belang voor onze gezondheid. De gedachte dat vetarm eten gezonder is, is allang achterhaald. Een vetarm eetpatroon kan ervoor zorgen dat ontlasting harder wordt.
- Je kind stelt het toiletbezoek uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat hij of zij liever niet op school naar het toilet gaat of omdat je kind ontlasting linkt aan pijn door eerdere obstipatie.
- Je kind beweegt te weinig. Lichaamsbeweging is nodig om de darmen actief te houden.
- Je kind ervaart te veel stress. Stress kan veel invloed hebben op de darmen. Ook kan stress ervoor zorgen dat je kind zijn ontlasting (onbewust) ophoudt. Stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door pesten op school, te hoge verwachtingen van je kind, veranderingen in de gezinssituatie of het verlies van een dierbare.
- Je kindje drinkt minder of geen moedermelk meer. Moedermelk is heel makkelijk verteerbaar. Als je overgaat op flesvoeding of meer vaste voeding gaat geven, kan dit voor verstopping zorgen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Verstopping bij je kind behandelen
Als je kind nog maar net of niet veel last heeft van obstipatie, kan je met natuurlijke middeltjes proberen het probleem op te lossen. Ga bij twijfel echter altijd naar de huisarts. Deze kan indien nodig een passend laxeermiddel voorschrijven.
- Natuurlijke middeltjes die de verstopping kunnen verhelpen:
- Verse of gedroogde pruimen, abrikozen, perziken of vijgen
- Pruimensap
- Kiwi
- Een lepel olijfolie
- Groene thee
- Klein theelepeltje appelazijn (verdund met water)
Al deze middeltjes werken het beste als je ze in de ochtend op een nuchtere maag geeft. Combineer ze met de tips die je hieronder vindt om obstipatie te voorkomen.
Daarnaast helpt het ook om je kind in een squat positie te laten poepen. Dit doe je door een laag potje te gebruiken of een krukje voor het toilet te zetten waar je kind zijn/haar voeten op zet.
Belangrijk: Deze natuurlijke middeltjes kunnen zeer effectief zijn, maar blijf zeker niet aanmodderen als het niet goed gaat. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.
Obstipatie bij je kind voorkomen
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Probeer obstipatie daarom te voorkomen door:
- Je kind voldoende vezels, vocht en vet te geven. Vezels vind je in fruit, groente, noten, zaden, pitten, peulvruchten en volkoren granen. Gezonde bronnen van vet zijn olijfolie, kokosolie, roomboter, ghee, avocado’s, vette vis en noten.
- Ervoor te zorgen dat je kind voldoende beweegt. Een sportclub is een optie, maar vaker buitenspelen is ook prima. Probeer ook vaker actieve spelletjes met je kind te doen in plaats van zittend te spelen.
- Stressfactoren in het leven van je kind zoveel mogelijk te beperken en met je kind te praten over dingen die hem of haar dwars zitten. Als je kind oud genoeg is, kan je bijvoorbeeld iedere dag vragen wat hij of zij de leuke en minder leuke dingen van die dag vond.
- Borstvoeding voorzichtig af te bouwen.
In het kort
Als je kind minder dan drie keer per week ontlasting heeft en/of de ontlasting droog en hard is, heeft je kind last van obstipatie.
Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een tekort aan vocht, vezels of vet. Er zijn verschillende huismiddeltjes die helpen om obstipatie te behandelen, maar ga bij twijfel of bij aanhoudende obstipatie altijd even naar de huisarts met je kind.