Petra
Petra Lifestyle 14 Nov 2022

Nieuwe zorgverzekering afsluiten? Kinderen zijn standaard verzekerd voor de tandarts!

De nieuwe verzekeringspremies voor 2023 zijn weer bekend, en dat betekent dat je tot eind december hebt om te kijken of je wilt overstappen van zorgverzekering. De makkelijkste manier om de mogelijkheden naast elkaar te leggen, is online de ene zorgverzekering vergelijken met de andere. Je kind moet uiteraard ook verzekerd zijn voor zorg, maar gelukkig kun je deze tot 18 jaar meeverzekeren op jouw verzekeringspolis. Het fijne is ook nog eens dat dit voor de basisverzekering gratis is. Voor aanvullende verzekeringen moet je mogelijk wel bijbetalen. Daarbij is het goed om te weten dat een groot deel van de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering en het eigen risico hierop niet van toepassing is. We vertellen wat er voor kinderen qua tandartskosten nu precies wel en niet vergoed wordt.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Een vrij ruim pakket aan tandartskosten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de eerdergenoemde gratis basisverzekering. De dekking van de Zorgverzekering Kind behelst bijvoorbeeld een jaarlijkse controle of preventief onderzoek. Dat geldt in principe voor één keer per jaar, maar op indicaties van de tandarts zijn meerdere controles per jaar mogelijk. Daarnaast worden incidentele consulten ook vergoed. Dat geldt ook voor röntgenonderzoek dat niet voor orthodontie is. Fluoridebehandelingen, tandsteen verwijderen en sealen vallen ook onder de dekking. Behandelingen aan het tandvlees worden ook vergoed, evenals verdovingen, wortelkanaalbehandelingen en eventuele restauratie van vullingen. Mocht je kind behandeld moeten worden voor kaak- en kauwklachten of chirurgische tandheelkunde (zoals het verwijderen van een verstandskies) nodig hebben, dan valt dit ook onder de dekking. Verder vallen ook uitneembare protheses bij ontbrekende tanden onder de dekking van de basisverzekering van de zorgverzekering voor kinderen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Niet vergoed vanuit de basisverzekering

Helaas worden sommige tandartskosten dan weer niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitwendig bleken, maar dat is nog niet zo interessant. Belangrijker om te weten is dat dit geldt voor orthodontie en kosten die daarbij komen kijken. Voor beugels is bijverzekeren dus wel nodig. Eén van de ouders moet dit doen. Houd er rekening mee dat er bij verschillende verzekeraars een wachttijd gehanteerd wordt. Dat wil zeggen dat de aanvullende verzekering eerst een bepaalde tijd moet lopen voordat je recht hebt op vergoeding. Je moet hierbij dus helaas een beetje vooruitdenken en betalen op een moment dat je er nog geen gebruik van maakt. De nood tot bijverzekeren geldt ook voor kronen, bruggen en implantaten, maar die zijn gelukkig niet zo vaak nodig bij kinderen. Ook gedeeltelijke protheses worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is slechts een zeer enkel geval relevant bij kinderen, maar in dat geval is het dus wel belangrijk dat je je kind hiervoor aanvullend verzekerd hebt.

Dit alles betekent dus dat je je kind in principe zonder schroom naar de tandarts kunt sturen, alhoewel de schroom bij zoon of dochter waarschijnlijk groter zal zijn dan bij jou. Maar ze moeten, want die eerste achttien jaar zijn natuurlijk wel cruciaal voor de ontwikkeling van hun gebit! Of bijverzekeren voor orthodontie zinnig is, is iets dat je waarschijnlijk het beste kunt overleggen met de tandarts voordat je ertoe overgaat. De tandarts kan er een indicatie van geven of hij of zij een beugel op den duur nodig acht.

Reageer op artikel:
Nieuwe zorgverzekering afsluiten? Kinderen zijn standaard verzekerd voor de tandarts!
Sluiten