Nieuw advies Voedingscentrum voor zwangeren

Ben je zwanger? Dan is het belangrijk om te letten op wat je eet. Maar wat is gezond en welke voedingsmiddelen kun je nu juist beter vermijden? Het Voedingscentrum heeft onlangs de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen aangescherpt.

Vermijd sommige vissoorten

Vis zit boordevol goede vitaminen en is in principe dus heel goed voor je. Er zitten in vis helaas niet alleen goede, maar ook minder goede stoffen. Stoffen die eigenlijk niet in de vis thuishoren, maar daar in gekomen zijn door vervuild water. Kwik bijvoorbeeld, dat ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen en het verbranden van afval. Door de verbranding komen kwikdeeltjes in de lucht terecht en vervolgens slaan ze neer in de zee. Op zich zijn de kwikdeeltjes dan nog niet zo gevaarlijk, maar op weg naar de zeebodem worden de deeltjes door bacteriën omgezet in methylkwik. Dat giftige methylkwik komt vervolgens via voedsel in de vis terecht – die vervolgens op ons bordje komt te liggen. De hoeveelheden methylkwik zijn klein en kunnen daarom niet direct kwaad. De stof kan echter wel een gezonde zwangerschap in gevaar brengen. Lange tijd werd gedacht dat de hoeveelheid in vis in blik nog kleiner was dan in verse. Dit blijkt na onderzoek alleen niet te kloppen. Daarom adviseert het Voedingscentrum nu zwangere vrouwen om geen tonijn, zwaardvis, makreel, paling, haai en snoekbaars te eten. Hierbij maakt het geen verschil of deze uit blik of vers wordt gegeten: vermijden is het advies!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

sushi zalm tonijn wasabi

En vermijd ook harde kaas van rauwe melk

Zachte kaas gemaakt van rauwe melk staat al langer op het lijstje van voedingsmiddelen die je moet mijden tijdens je zwangerschap. Deze soort kaas kan namelijk de gevaarlijke listeria-bacterie bevatten. De kans daarop is klein, maar de gevolgen bij besmetting kunnen groot zijn: bij zwangere vrouwen kan deze namelijk een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Na aanvullend onderzoek heeft het Voedingscentrum nu besloten om ook harde kaas van rauwe melk op de lijst te zetten. In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht blijkt ook harde kaas namelijk listeria-bacteriën te kunnen bevatten. Vermijd dus alle kaas waarop de melding ‘au lait cru’ (met rauwe melk) staat. Overigens kan de listeria-bacterie ook in andere producten zitten, zoals:
• Vacuümverpakte gerookte vis;
• Rauwe melk (melk die niet gepasteuriseerd is);
• Rauw vlees, zoals carpaccio, filet americain, tartaar en ossenworst;
• Rauw ei (Haagse Bluf eten is dus geen goed idee!)

Het gebruik van al deze producten wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Wat moet ik met advies Voedingcentrum?

Het opvolgen van adviezen kan als je een beetje eigenwijs bent best lastig zijn. Dertig jaar geleden werd nog geadviseerd om zoutloos te eten tijdens de zwangerschap, maar dit advies is inmiddels gewijzigd. Dus wie zegt dat de huidige adviezen echt kloppen? Goed om te weten: er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevaren van voedingsmiddelen. Meer onderzoek levert ook steeds meer inzicht op in wat goed is en wat niet. Op basis van al die onderzoeken stelt het Voedingscentrum de adviezen op. Het is raadzaam om deze adviezen op te volgen: baat het niet, dan schaadt het niet!

Reageer op artikel:
Nieuw advies Voedingscentrum voor zwangeren
Sluiten