Petra
Petra Blog 25 Nov 2014

Netvliescamera

Oogfonds doneert netvliescamera voor te vroeg geboren baby’s aan Isala in Zwolle

Utrecht, 3 oktober 2014 – De screening van de ogen van zeer vroeggeboren baby’tjes verbeteren door vijf netvliescamera’s te verspreiden over ziekenhuizen in Nederland. Dat was het doel van het Oogfonds toen zij tweeënhalf jaar geleden begonnen aan het New Born Eyes-project. En dat is gelukt: op donderdag 6 oktober ontvangt Isala, het ziekenhuis in Zwolle, de vijfde netvliescamera uit handen van het Oogfonds.

Jaarlijks lopen tweeduizend vroeggeboren baby’tjes risico op netvliesloslating door Prematuren Retinopathie (ROP). ROP is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Nederland. Het is echter ook één van de best te behandelen vormen. Behandeling moet dan wel precies op het juiste moment gebeuren. Met een RetCam-netvliescamera kan ROP tijdig worden vastgesteld.

Kwetsbare baby’s
Door de donatie van netvliescamera’s door het Oogfonds kan screening van te vroeg geboren baby’s nu op meer plekken plaatsvinden. Zo wordt gesleep met kwetsbare couveusekinderen voorkomen. Vervoer van premature baby’s is belastend voor de long- en hartfunctie, zeker als het kindje niet in optimale conditie is. Met de RetCam kan de specialist via digitale foto’s zonder transport van het kind advies vragen aan een collega uit een gespecialiseerd centrum.

Waardevolle verbetering
Petra de Wal, projectleider: “Het is geweldig om te merken hoe blij de artsen zijn met de RetCam. Een netvliescamera biedt een waardevolle aanvulling op de bestaande zorg. De screening op ROP en andere netvliesaandoeningen kan met deze camera veel grondiger gedaan worden. De communicatie met de ouders is ook verbeterd. Door de hoge resolutie beelden kunnen de ouders met eigen ogen zien hoe de ontwikkeling van de ogen van hun baby’tje verloopt.”

De vijfde netvliescamera wordt op 6 oktober door het Oogfonds overhandigd aan  Isala in Zwolle. Eerder heeft het Oogfonds binnen dit project RetCams gedoneerd aan Medisch Centrum Alkmaar, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht, het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het topklinische Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

Over het Oogfonds
Het Oogfonds wil de groei van aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in wetenschappelijk onderzoek, preventie en voorlichting. Daarnaast ondersteunt de stichting de participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving.
Meer weten over het Oogfonds? Of het beschermen van uw ogen? Ga naar www.oogfonds.nl.

Reageer op artikel:
Netvliescamera
Sluiten