Petra
Petra Algemeen 3 Feb 2015

Negen Maanden Niet

Online programma stoppen met alcoholgebruik (KNOV)

Het online programma ‘Negen maanden niet’ helpt zwangere vrouwen te stoppen met alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Het programma is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Maastricht.

Over het programma

Zwangere vrouwen kunnen anoniem deelnemen aan het programma via www.negenmaandenniet.nl. De vrouwen beantwoorden een aantal vragen over hun alcoholgebruik en de omstandigheden waarin zij drinken. Daarna krijgen zij adviezen over ze kunnen stoppen met drinken. Na zes en twaalf weken worden zij uitgenodigd om naar de website te gaan voor nieuwe vragen en adviezen afgestemd op de deelnemer.
Onderzoek naar ‘Negen maanden niet’

Uit onderzoek blijkt dat ‘Negen maanden niet’ het eerste e-health programma wereldwijd is dat effectief blijkt in het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De overgrote meerderheid (78%) van de vrouwen die het nieuwe programma doorliep, stopten met drinken van alcohol. Het onderzoek naar het effect van het programma ‘Negen maanden niet’ is gepubliceerd in het ‘Journal of Medical Internet Research’.
Enthousiaste verloskundigen en gynaecologen

In de afgelopen weken heeft STAP ongeveer 250 verloskundige praktijken voorgelicht over ‘Negen maanden niet’. Verloskundigen en gynaecologen zijn enthousiast over het programma.
Meer informatie

Kijk Voor meer informatie over ‘Negen maanden niet’ op de website van negenmaandenniet.nl

Reageer op artikel:
Negen Maanden Niet
Sluiten