Petra
Petra Zwangerschap 23 Jan 2020

mSpy app: handig om je kind te volgen? [review]

Uit onderzoek onder Ikenmama-lezers blijkt maar liefst 78% interesse te hebben in het gebruik van een tracking tool om bij te kunnen houden waar hun kind is en wat hij of zij doet. Wil jij ook graag in de gaten houden waar je kind mee bezig is? mSpy is een app die je als ouder kunt gebruiken om te checken welke activiteiten er op telefoon of tablet van je kind plaatsvinden. De app is beschikbaar voor zowel Android-toestellen als iPhones en bevat vooruitstrevende manieren om als ouder de veiligheid van je kind in de gaten te houden. Zo kun je een locatiecheck uitvoeren, kijken met wie je kind gebeld heeft en tekstberichten nalezen via het controlescherm op je eigen telefoon.

Is mSpy legaal?

Het is eigenlijk best een beetje gek, dat je vanaf een ander apparaat kan zien wat je kind uitspookt op zijn telefoon of tablet. In principe zou je deze software dus ook voor heel andere doeleinden kunnen gebruiken. Stiekem checken waar je partner naar kijkt op de telefoon, of inchecken op het toestel van je leidinggevende… De makers van mSpy benadrukken dat deze app speciaal gemaakt is voor ouders, om de veiligheid van hun kinderen in het oog te houden. Deze methode is, op deze manier gebruikt, volledig legaal. mSpy legt de verantwoordelijkheid om te checken of iets legaal is verder wel neer bij de gebruiken. Er kunnen lokaal andere wetten en regels gelden en het is de eigen verantwoordelijkheid om uit te zoeken of de app aan al die wetten en regels voldoet. Dit kan wat ongemakkelijk voelen, maar in de praktijk geldt: gebruik je de app alleen om je minderjarige kind te kunnen volgen? Dan is dat op juridisch gebied geen enkel probleem.

Positieve punten van mSpy

Er is best heel wat positiefs te melden over mSpy. Er komt steeds meer vergelijkbare software op de markt, maar groot pluspunt van mSpy ten opzichte van andere apps is de relatief makkelijke installatie. Vooral de iCloud-versie heb je zo geïnstalleerd. Een ander belangrijk pluspunt is de prijs. Voor een redelijk bedrag per maand krijg je een app met veel mogelijkheden. Even zoeken op internet is in dit geval overigens aan te raden, om de beste prijs (met eventuele korting of een leuke aanbieding) te vinden. In principe kun je de app kosteloos installeren vanuit de app store, maar je zult dan vervolgens in-app aankopen moeten doen om van alle mogelijkheden gebruik te kunnen maken. Zie je een beetje op tegen installatie en instellen van het controlepaneel van de app? Dan is er nog een fijn pluspunt: de klantenservice van mSpy is goed bereikbaar en reageert in de regel snel op bijvoorbeeld technische vragen. Dat is fijn, want doordat er zoveel opties zijn in de app is hulp af en toe zeker welkom.

Voorbeeld van het dashboard van mSpy.

dashboard mSpy

Minpunten van de app

Er zijn ook wel zaken die me minder aanspreken bij deze app. Het belangrijkste probleem kom je tegen bij het instellen van de app. Je moet uitzoeken wat er allemaal kan en wat je allemaal wilt en vervolgens moet je dat allemaal invoeren. Het is fijn dat je bijvoorbeeld YouTube kunt blokkeren en vervangen voor de kinderversie. En het is ook prettig dat je kunt checken wat je kind deelt op apps zoals WhatsApp en Viber en dat je kan zien met wie hij of zij mailt. Maar houd er dus wel rekening mee dat het wat tijd kost om al deze zaken in te voeren in het controlepaneel. Een ander belangrijk nadeel is dat sommige features alleen mogelijk zijn als je een jailbreak uitvoert op de telefoon. Apple staat niet alle toepassingen toe. In dat geval kun je de telefoon jailbreaken, waardoor je er ook software op kunt zetten die niet erkent wordt door Apple. De beveiliging van het Apple-product kan hierdoor wel minder goed worden. En dan is het officiële beleid van Apple ook nog dat eventuele garantie vervalt wanneer je de apparatuur jailbreakt. Belangrijk dus om daar even bij stil te staan!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

beer met hartje en telefoon

De veiligheid van je kind

Natuurlijk wil je dat je kind veilig is. Toch kan het best lastig zijn om de beslissing te nemen om een app zoals mSpy te installeren. Je wilt niet dat je kind het idee heeft dat je hem of haar niet vertrouwt. Iedere ouder maakt hierin weer een andere afweging. Besluit je dat je toch graag wat meer controle hebt op het doen en laten van je kind? Dan kan mSpy een prima optie zijn. Voor een redelijk bedrag heb je een scala aan mogelijkheden tot je beschikking. Als je even de tijd neemt om de boel in te stellen, kun je via het controlepaneel alles simpel in de gaten te houden. Stel jezelf dan wel de vraag hoeveel je wilt checken. Wil je bijvoorbeeld alleen kunnen checken waar je kind is, of weten met wie hij of zij chat via WhatsApp? Dan zijn er simpeler opties: kies een app die specifiek gericht is op die mogelijkheid, of check zelf regelmatig de telefoon van je kind. Misschien wel het belangrijkste: zorg dat je kind klaar is voor de online wereld. Zelfs met zo’n uitgebreide app als mSpy zijn er momenten dat je je kind niet in de gaten kunt houden. Daarom is het belangrijk dat je kind zelfstandig is en zelf in geval van nood de juiste keuze kan maken.

mSpy installeren op een Android-toestel

Heb je een toestel dat draait op Android, zoals Samsung? Dan is het belangrijk om voor het downloaden van mSpy eerst de Google Play bescherming uit te zetten. Dat doe je als volgt:

1. Open ‘instellingen’ op je apparaat;
2. Open Google;
3. Kies ‘beveiliging’;
4. Kies ‘Google Play Protect’;
5. Zet via het tandwiel rechtsboven de optie ‘Apps scannen met Play Protect’ uit.

Daarna kun je de app installeren:
1. Open de browser (bij voorkeur Chrome);
2. Selecteer ‘Incognito modus’;
3. Type in b33w.net/a;
4. Start de download;
5. Open ‘Bestandsbeheer’ en ga naar ‘Downloads;
6. Zoek het bt.apk bestand en klik daarop om de installatie te starten.

Om te installeren doorloop je nog de volgende stappen:
1. Accepteer de gebruikersovereenkomst;
2. Zet de knop ‘prevent uninstall’ aan;
3. Sta vervolgens keylogger tracking toe. Daardoor wordt je doorgeschakeld naar het menu ‘Toegankelijkheid’. Scrol daar naar beneden naar ‘Framework Update Service’ en zet deze aan;
4. Sta toe dat er data verzameld worden. Zet ‘Update Service’ aan;
5. Maak de keuze of je het icoon van de app zichtbaar of onzichtbaar wil houden.

Tenslotte moet je je nog registeren in via het mSpy controlepaneel:
1. Vul naam en leeftijd van kind in en kies het platform (Android);
2. Sla de registratiecode op;
3. Druk op ‘Klaar’;
4. Via my.mspyonline.com kun je vanaf nu het toestel van je kind monitoren.

mSpy installeren op een iPhone

Voordat je mSpy op de iPhone gaat installeren is het belangrijk om te checken of iCloud Backup is geactiveerd. Dat kun je doen op de volgende wijze:
1. Ga naar ‘Instellingen’;
2. Klik op ‘iCloud’;
3. Zet ‘iCloud backup’ aan;
4. Druk op ‘Maak nu een back up’.
Is de back up klaar? Dan heb je een no-jailbreak pakket nodig. Deze kun je aanschaffen via https://www.mspy.com/buynow.html.
Daarna kun je de app installeren en instellen.

Heb jij ook ervaring met mSpy of een andere tracking tool? Deel je ervaringen met ons en help er andere ouders mee!

Reageer op artikel:
mSpy app: handig om je kind te volgen? [review]
Sluiten