Mondverzorging

Een goede verzorging van het gebit van je kind is heel belangrijk. Je kunt je kind leren dat bepaalde voedingsmiddelen slecht zijn voor zijn tanden. En dat goed poetsen het risico op gaatjes vermindert. Regelmatige controle bij een tandarts is vanaf 2 jaar ook belangrijk.

Tanden poetsen
Rond een jaar of zes krijgt je kind zijn eerste blijvende kiezen. De diepe groefjes in die kiezen zijn gevoelig voor tandplak, als ze niet goed worden schoongehouden. Vanaf vijf jaar kunnen kinderen met een gewone fluoride tandpasta poetsen. Tandartsen raden aan om twee keer per dag te poetsen: na het ontbijt en voor het slapen gaan. Het is het beste als je zelf het gebit van je kind nog minimaal een keer per dag goed napoetst, tot je kind ongeveer tien jaar is. 

In principe kun je het beste tweemaal per jaar naar de tandarts gaan. Daarbij is het belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt. Ben je zelf bang voor de controle van de tandarts, dan is het beter om dat niet te laten merken aan je kinderen. Je wilt die angst immers niet op hen overbrengen.

Als je kind pijn heeft, bijvoorbeeld kiespijn, dan hoef je niet te wachten tot het controlemoment, maar kun je ook meteen een afspraak maken.

 

Reageer op artikel:
Mondverzorging
Sluiten