Petra
Petra Lifestyle 12 Oct 2022

‘Momfluencer’ worden? Zo start je!

Het is ongetwijfeld het meest ingrijpende, intense en levensveranderende wat je ooit hebt meegemaakt; het krijgen van een kindje. Het op de wereld zetten van een nieuw leven inclusief alle zaken die hierbij komen kijken wordt ervaren als het meest heftige door vele ouders. Vooral moeders beleven dit natuurlijk enorm intens door het hele proces van zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. En dan hebben we het nog geen eens over hormonen gehad.

Het is dan ook niet gek dat we de afgelopen jaren een enorme toename hebben gezien op het gebied van influencers die zich helemaal richten op deze doelgroep. Wellicht volg jij deze moeders ook en voel je zelf de behoefte ook jouw verhaal en ervaringen te delen. Wacht hier niet te lang mee en word zelf ook actief op social media als ‘momfluencer’. Hoe je dit vandaag nog doet? Hierbij de tips.

De juiste spullen

Voordat je start als influencer is het goed om de juiste zaken aan te schaffen. Het influencen vindt natuurlijk veelal plaats door middel van foto’s, video’s en filmpjes. Daarom is het aan te raden vanaf de start een telefoon te gebruiken van de hoogte kwaliteit. De iPhone 14 is op dit moment een aanrader. Door te kiezen voor dit laatste pareltje van Apple weet je zeker dat je een camera van topkwaliteit hebt, die ook nog jaren meegaat. Ook het bewerken van foto’s is iets wat je gaat doen (ja, dat doet iedereen), dus ook daarvoor is het gunstig wanneer jij voorzien bent van de laatste devices en tools. Een goede telefoon, een must voor jouw online succes.

Kies je niche

Met de keuze om als momfluencer actief te worden richt je je natuurlijk automatisch al op een doelgroep. Maar het is aan te raden deze doelgroep nader te definiëren. Ga je voor je persoonlijke verhaal en laat je je account meegroeien met de leeftijd van je kids? Of ga je je juist op de baby’s en newborns richten en blijf je hierbij? Ook kun je je van begin af aan op oudere kinderen focussen, mochten die van jou al wat ouder zijn. Daarnaast kun je de niche buiten de leeftijd van je kinderen zoeken. Vind jij het bijvoorbeeld ontzettend leuk om duurzaam speelgoed voor je kinderen te spotten? Richt je account dan specifiek hier op. Kortom, kies iets wat bij je past en je bovenal leuk vind. Zet dit op papier en maak eventueel een moodboard. Dit kan je in de toekomst helpen de focus te bepalen en houden.

Kies je look

Waarom mensen een Instagram account gaan volgen? Doordat deze er mooi uitziet. Er zijn vele stijlen en filters te bedenken, maar het belangrijkste is dat er rechtlijnigheid in zit. Ga niet voor iedere keer een andere look maar gebruik steeds hetzelfde kleurenpallet. Ook qua taalgebruik en hashtags is eenduidigheid belangrijk. Mensen houden van voorspelbaarheid en vinden het fijn om te weten wat ze van jou kunnen verwachten. Kies dus voor een duidelijk profiel en blijf daar bij.

Wees eerlijk en niet te commercieel

Veel momfluencers die vele volgers hebben verdienen hier leuk mee, sommigen kunnen er zelfs enorm goed van leven. Ga er niet direct vanuit dat dit ook bij jou zo gaat zijn. Begin vooral met iets wat je gewoon ontzettend leuk vind om te doen, naast je huidige werk en bezigheden. Een factor wat je succes wel ontzettend vergroot is eerlijkheid. Wanneer jij oprecht en eerlijk overkomt, zul je zien dat je meer ‘likeable’ bent dan wanneer je een toneelstukje speelt. Dit voelen en zien mensen namelijk toch wel. Ook het promoten en gesponsord worden is een logische keuze, maar ga hier wel selectief mee om. Wanneer jij te commercieel overkomt, zullen volgers ook snel afhaken.

Privacy

Een momfluencer zet niet alleen zichzelf online, vaak gaat dit gepaard met de kinderen. Wanneer je kinderen hier de leeftijd voor hebben, bespreek dit dan wel met ze. Het kan namelijk vrij intens zijn wanneer zij opeens veelvuldig op social media verschijnen. Maar ook voor kleine kinderen kan dit heftig zijn wanneer zij veel online staan. Twijfel je hierover? Dan is het wellicht slim om ze enigszins anoniem online te plaatsen. Een echte no-go is het plaatsen van naakte kinderen online, je weet nooit welke mensen meekijken online en niet iedereen heeft hier goede intenties mee helaas.

Kortom, momfluencer worden kan ontzettend leuk en ook nog winstgevend zijn. Of het je duizenden euro’s gaat opleveren? Ga daar niet meteen van uit, zie het vooral als een leuke hobby en wellicht openbaar dagboek om jouw ervaringen in de wereld van het mamazijn vast te leggen. Er zijn wel een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op het slagen van dit plan. Wanneer je deze meeneemt dan is het een hobby waarmee je ook nog eens andere moeders helpt met tips en adviezen. En die heb je als moeder nooit genoeg, toch?

Reageer op artikel:
‘Momfluencer’ worden? Zo start je!
Sluiten