Petra
Petra Lifestyle 15 May 2023

Moeders: zet jezelf op de eerste plek!

Veel moeders vinden het lastig om nog tijd voor zichzelf vrij te maken in het ouderschap. Ze zijn hele dagen aan het zorgen. Zetten hun kinderen en partner op de eerste plek en cijferen zichzelf daardoor volledig weg. Soms zien we zelfs dat moeders zich verliezen in het ouderschap. Ze weten eigenlijk niet meer zo goed wie ze zelf zijn. Het is belangrijk om hier verandering in te brengen. Want naast moeder ben je nog veel meer. 

Als je jezelf dusdanig wegcijfert, zal dit enorme gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. En nee, het is niet egoïstisch om meer aan jezelf te denken. Uiteindelijk profiteren je partner en kinderen hier ook van. Maar hoe pak je dit dan precies aan? Hoe zet je jezelf weer op de eerste plek, zodat je een betere en leukere moeder en partner kunt zijn? 

Koop eens iets leuks voor jezelf 

Wanneer was de laatste keer dat je echt iets leuks voor jezelf hebt gekocht? Misschien kun je het je niet meer herinneren. Gek eigenlijk. Waarom hebben we geen enkele moeite met het kopen van spullen voor onze kinderen en partner, maar vinden we het wel heel lastig om dit voor onszelf te doen? Jij bent belangrijk. Jouw energie is belangrijk. 

Het is niet voor niets dat er in het vliegtuig wordt gezegd dat je bij een noodgeval eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, alvorens je je kind helpt. Natuurlijk is dit een extreem geval, maar dit werkt eigenlijk zo in iedere situatie. Je kunt pas een ander helpen als je er voor jezelf bent. 

En dat begint met lief zijn voor jezelf. Wil je bloemen bestellen voor een ander? Bijvoorbeeld voor een verjaardag, jubileum of gewoon zomaar om een hart onder de riem te steken? Maar zijn er bij jou thuis nauwelijks bloemen te vinden, ondanks dat je hier altijd veel plezier uit kunt halen? Bestel dan ook gelijk eens een bos voor jezelf. Dat is helemaal niet gek. Kies voor bloemen waar jij echt gelukkig van wordt en durf voor een extravagante bos te kiezen. Ze zijn voor een speciaal iemand. Voor jou. 

Plan tijd alleen 

Plan tijd alleen 

Waarschijnlijk kun je je niet meer indenken hoe het leven was voordat je kinderen kreeg. Dat wil je ook helemaal niet. Toch verlang je heel soms naar de tijd dat je gewoon lekker alleen op stap kon. Zonder je bezig te hoeven houden met onderlinge ruzietjes tussen de kinderen, poepluiers, slaapjes en driftbuien. Als je veel alleen bent met de kinderen, kan dit je wereldje heel klein maken. De communicatie is toch anders dan met een volwassene. Dit zorgt ervoor dat je energie langzaam terugloopt. Daarom is het juist zo goed om ook tijd alleen in te plannen. Gewoon even niets hoeven, geen moeder zijn, maar jezelf. Lekker afspreken met vriendinnen of gewoon alleen even de stad in of een bezoekje aan de wellness brengen. Je zult merken dat je je weer als herboren zult voelen. 

Reageer op artikel:
Moeders: zet jezelf op de eerste plek!
Sluiten