Petra
Petra Blog 20 Dec 2011

Moeders ontmoeten doula’s

Van donderdag 4 november tot en met zondag 7 november staat de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD) op de Jonge Gezinnen Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Met de beursdeelname wil de NBvD meer aandacht krijgen voor het werk van een doula, ook wel geboortecoach genoemd. In Nederland is dit nog relatief nieuw. Op de stand kunnen aanstaande moeders een doula ontmoeten. Met de Jonge Gezinnen voordeelpas kunnen bezoekers 10% korting krijgen op een doula-begeleiding en op de stand krijgen moeders een gratis consult geboorteplan.

Het begrip doula
Voor veel aanstaande ouders is het werk van een doula nog relatief nieuw.
Het is overgewaaid uit Amerika, waar het al langer bestaat. Een doula is een vrouwelijke geboortecoach, die hiervoor is opgeleid en ervaren is in het begeleiden van bevallingen. Een doula begeleidt aanvullend op de medische zorg op en werkt naast verloskundigen en kraamverzorgenden bij een thuisbevalling of in het ziekenhuis. Een doula bespreekt met de aanstaande ouders alle stappen, wensen of vragen en maakt samen met hen desgewenst een geboorteplan. Ze is tijdens hele bevalling aanwezig als extra steun voor de ouders, vanaf het begin tot na de geboorte van het kindje.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de constante aanwezigheid van een vertrouwd persoon zoals een doula, een gunstige invloed heeft op het verloop van de bevalling. Hierdoor zijn er minder keizersneden en kunstverlossingen nodig, doen moeders minder een beroep op pijnbestrijding en gaan bevallingen sneller.

In Amerika werken doula’s al meer dan 30 jaar en is dit ingeburgerd. Ook in Nederland wordt er steeds meer een beroep op een doula gedaan. De opleiding tot doula bestaat bijna 5 jaar in Nederland, alhoewel al eerder doula’s werkzaam waren. Dit jaar hebben doula’s al honderden bevallingen bijgestaan.

Beroepsvereniging voor doula’s
Sinds 3 jaar hebben doula’s zich verenigd in een beroepsvereniging, de NBvD.
Bij de NBvD zijn rond de 80 doula’s aangesloten. Alleen doula’s met een erkende opleiding en aantoonbare ervaring kunnen zich aansluiten. De beroepsvereniging waarborgt de kwaliteit van doula’s in Nederland.

Jonge Gezinnen Beurs
De Jonge Gezinnen Beurs wordt dit najaar gehouden van donderdag 4 tot en met zondag 7 november in de Jaarbeurs in Utrecht. De NBvD is te vinden op de stand met nummer 3D045. Op de stand zijn doula’s aanwezig, die aanstaande ouders meer kunnen vertellen over een doula-begeleiding en het maken van een geboorteplan. Verder is op de stand een film te zien over een doula-in-actie. Op wisselende dagen geven doula’s een demonstratie Rebozo-massage met een Mexicaanse doek en een handmassage. Tenslotte verzorgen verschillende doula’s op het deskundigenplein van Ouders van Nu (standnummer 3C030) dagelijks een workshop ‘Doe mij maar een doula’.

Extra Korting met de Jonge Gezinnenpas voordeelpas
Op de site en op de beurs kunnen bezoekers een Jonge Gezinnen voordeelpas aanschaffen voor €11,-. Deze pas geeft recht op verschillende kortingen. Met deze pas kunnen aanstaande ouders 10% korting krijgen op een doula-begeleiding. Deze korting geldt tot 3 na de 9 maanden beurs. Op de website van de NBVD www.nbvd.nl/jgb.html staan alle deelnemende doula’s vermeld. Op de stand op de beurs kunnen ouders met deze pas een gratis consult geboorteplan krijgen.

Mail en win een beurskaart
De NBvD mag van de beursorganisatie 50 kaarten weggeven voor een koopavond naar keuze. Om mee te dingen hoeven aanstaande moeders alleen hun gegevens achter te laten op www.nbvd.nl/jgb.html. Meedingen kan tot 28 oktober 2010 en uiterlijk 29 oktober worden de 50 winnaars op de hoogte gebracht van hun prijs. 

Reageer op artikel:
Moeders ontmoeten doula’s
Sluiten