Moederdag [Laat je lekker verwennen vandaag!]

Moederdag cadeau geschiedenis
Veel mensen denken dat Moederdag een dag is die door commerciële instanties is bedacht, simpelweg als manier om de verkoopcijfers op te stuwen. Dat dit echter helemaal niet waar is, blijkt wel als we de geschiedenis induiken. Wist jij bijvoorbeeld dat de oude Grieken al een speciale dag hadden om moeders te eren? Op deze dag stond Rhea, de moeder van de Griekse goden centraal.

Moederdag overgewaaid uit Amerika

Rond 1870 ontstond er in de katholieke kerk ook de traditie om een keer per jaar de moeders te eren. Een van de initiatiefnemers van deze dag, Julia Ward How, zocht de media op om deze dag meer bekendheid te geven. Dat lukte pas echt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Anna Marie Javis wilde haar moeder in het zonnetje zetten voor haar inzet. Zo zorgde zij er tijdens die oorlog voor dat er medicijnen en levensmiddelen beschikbaar bleven voor moeders met kinderen. In 1914 werd Moederdag een officiële feestdag. Woodrow Wilson, die toen president was, besloot dat voortaan iedere tweede zondag in mei Moederdag gevierd zou worden.

Moederdag genieten knutselen

Alleen ontbijt op bed, of…?

Sinds 1925 kent ook Nederland Moederdag. Veel andere landen vieren inmiddels ook Moederdag, al is dat niet altijd op dezelfde datum. Ook hoe het gevierd wordt verschild per land en ook per decennium. Weet je bijvoorbeeld dat in de jaren ’60 vaak huishoudelijke apparaten cadeau werden gegeven? Het is de vraag of iedere moeder dat tegenwoordig nog zo zal waarderen, maar indertijd kon mama dat vaak wel waarderen. Nieuwe apparatuur maakten het huishoudelijk werk namelijk vaak wat minder zwaar. En uiteraard waren de winkeleigenaren blij met de verhoogde omzet. Helaas zit er ook nu nog wel een commerciële component aan deze feestelijke dag. Als je alle reclames mag geloven, is het tegenwoordig niet meer voldoende om ‘alleen maar’ een tekening of knutsel voor mama te maken en haar ontbijt op bed te brengen.

Wat doe jij op Moederdag?

Of je Moederdag nu uitgebreid viert of niet, het blijft heerlijk om als moeder even een speciale behandeling te krijgen op zo’n dag. Of ga op bezoek bij je eigen moeder, om haar een dikke knuffel en bos bloemen te geven. En natuurlijk kun je het ook groter aanpakken: misschien kun je je kids even op het idee brengen dat mama een dagje sauna erg lekker vindt? 😉 Hoe dan ook en wat je ook doet; geniet van wat je hebt en met wie je samen bent. Niet iedereen heeft het geluk om ’s ochtends vroeg door de kinderen gewekt te worden met ontbijt of bed, of naar moeders toe te kunnen gaan om haar even een dikke zoen te geven!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.