Moeder zijn en vriendschappen onderhouden – 4 tips
Je bent van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat druk met werk en gezin. Heb je ’s avonds even een moment voor jezelf, dan plof je uitgeput neer op de bank. O ja, je zou die vriendin nog bellen. En een wijntje drinken bij die andere. Helaas heb je de energie er niet voor – en de afgelopen tijd ook niet gehad. Help, hoe onderhoud je als je moeder bent je vriendschappen?
1. Ga actief op zoek naar andere moeders
Is je baby eigenlijk nog te klein voor het voorleesuurtje in de bibliotheek, maar oud genoeg om mee te nemen? Ga dan gewoon! Zoek andere moeders om nieuw vriendinmateriaal te vinden. Dit kan ook best met succes wanneer jullie kinderen niet exact dezelfde leeftijd hebben. Ook het park, het babyzwemmen of de baby yoga zijn prima plekken om andere ouders te ontmoeten. Informeer eens bij een mede-moeder hoe zij omgaat met al die drukte. Wissel telefoonnummers uit en plan een afspraak in. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Ga samen wat drinken in de kantine van het zwembad, na afloop van het babyzwemmen. Of ga wandelen op een tijdstip dat jullie kindjes hun middagdutje kunnen doen in de kinderwagen.
Moeilijke eerste stap
Het kan best spannend zijn om nieuwe vriendschappen te zoeken. Je kunt jezelf afvragen of er iemand is die op je zit te wachten. Bedenk dan één ding: zij hebben jou net zo hard nodig als jij hen! Veel jonge ouders hebben te maken met veranderingen in vriendschap. Vrienden met en vrienden zonder kinderen kunnen opeens uit elkaar groeien, omdat ze beide in een heel andere levensfase zitten. Veel jonge ouders staan hierdoor open voor nieuwe vriendschappen. Lindsey (39) vond het een verfrissende fase: “Ik sliep heel weinig, de eerste maanden na de geboorte van Jari. De gebroken nachten maakten me doodmoe. M’n haar hing, ik had wallen onder m’n ogen. Normaal voor mij een reden om binnen te blijven. Maar nu dacht ik opeens: ‘Who cares?’ Ik besloot te gaan wandelen in het park. Het park bleek vol te zitten met ouders met baby’s in een kinderwagen of buggy. En, belangrijker nog: ze hadden allemaal net zulke wallen als ik. Dat maakte het een stuk makkelijker om die drempel over te stappen en een gesprekje te starten!’
2. Houd niet krampachtig vast aan oude vriendschappen
Heb jij een hele lijst vriendinnen die je nodig weer eens moet bellen? Als je niet meer weet waar je beginnen moet, is de kans groot dat je er maar helemaal niet aan begint. Jammer! Beter is het om iedere dag een contact uit te kiezen om even mee te bellen, of alleen maar te appen. Vertel je oude vrienden dat het leven met een baby best pittig is en dat je geen idee hebt waar de tijd blijft, maar dat je graag wil weten hoe het met je vriendin gaat. Als je die eerste horde eenmaal hebt genomen, zal het makkelijker worden. Je zal merken dat je van die contacten toch nieuwe energie krijgt, hoe uitgeput je ook bent!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vrienden voor dit moment
Is het toch lastig om goed contact te houden met je ‘oude’ vrienden. Dat kan gebeuren, zeker wanneer jullie niet in dezelfde levensfase zitten. Je kan hier om treuren, maar dat hoeft echt niet. De kans is groot dat jullie elkaar wel weer vinden als jullie levens weer wat meer overeenkomen. Beter is het om nu op zoek te gaan naar vrienden die gewoon goed zijn voor dit moment. Daarbij is het echt niet nodig dat iemand ‘je type’ is. Als je blijft wachten tot de perfecte vriendin voorbijkomt, zal je erg eenzaam worden! Bedenk dat je in deze fase van je leven wel wat steun kunt gebruiken en er zijn heel veel jonge ouders die dat ook zo voelen. Dus ga op zoek naar mensen die precies weten waar je over praat als je vertelt dat je de afgelopen nacht 6 keer wakker werd gemaakt.
3. Omgaan met vrienden met een andere opvoedstijl
Stel dat je leuke nieuwe vrienden hebt gevonden, maar dat er een probleem is: hun manier van opvoeden vind je tien keer niks. Les 1: je houdt zelf ook niet van ongevraagd opvoedadvies, dus houd je eigen opvoedadviezen ook voor je. Ga een andere ouder niet vertellen wat volgens jou een betere opvoedmethode is, behalve dan op het moment dat het echt gevaarlijk is voor het kind. Overigens kost het tijd om erachter te komen of die nieuwe vriendschappen ook op de lange termijn werken. Eline (23): ‘Mijn vriendin denkt dat een suikervrij dieet ervoor zorgt dat haar zoontje zich beter gedraagt. Ik vind dat onzin. Mijn dochter mag af en toe best een snoepje. Toch hebben we daar nooit ruzie over, omdat we elkaar allebei de ruimte geven. We proberen elkaar niet te overtuigen van de eigen opvoeding, dus is het verder geen probleem.’
Wen er maar aan!
In de babytijd valt het verschil in opvoeden nog niet zo op. Bereid je maar vast voor: hoe ouder je kind wordt, hoe meer je geconfronteerd wordt met opvoedinzichten van andere ouders. Begin dus maar vast met oefenen in tolerantie. Wat bij de een werkt, werkt bij een ander misschien totaal niet. Geef elkaar de ruimte, dat scheelt een hoop irritatie!
4. Oude en nieuwe vrienden hoeven niet te matchen
Misschien nodig jij voor je verjaardag graag al je vrienden uit. De kans is alleen groot dat al die verschillende vrienden uit al die verschillende levensfasen niet met elkaar matchen. Suprise: dat hoeft ook niet. Ook mensen die niet zo goed matchen, kunnen het best met elkaar vinden op een verjaardagsfeestje. Vind je het toch wat minder gezellig zo? Dan zit er maar een ding op: laat de gedachte van ‘one happy family’ maar los. Ga met je oude vrienden een avondje de kroeg in voor je verjaardag en nodig je nieuwe vrienden uit voor een ochtendje taart en koffie thuis. Het resultaat is dat je twee gezellige bijeenkomsten hebt, en je niet de hele tijd zorgen hoeft te maken of die oude vrienden wel met de nieuwe om kunnen gaan. Heerlijk, zo’n stressvrije verjaardag!