Moe tijdens je zwangerschap

slapende zwangere vrouw
Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je de hele dag doodmoe zijn, en als je dan eindelijk in bed ligt val je direct in een diepe slaap. Vaak heb je in de morgen het gevoel dat je nog net zo moe bent als de avond ervoor. Soms is het zo erg dat je op je werk zit te knikkebollen.

Vrijwel iedere zwangere vrouw vraagt zich op een bepaald moment af of dit ooit overgaat. Gelukkig neemt deze vermoeidheid na de eerste drie maanden weer af. Maar wat is nu de verklaring voor deze extreme vermoeidheid?

Oorzaken vermoeidheid bij zwangerschap

Om te beginnen vinden er enorme veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Ook verandert de functie en structuur van bijna ieder orgaan in je lichaam tijdens je zwangerschap. De samenstelling en de hoeveelheid bloed verandert. Ook je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen en nieren urinewegen veranderen allemaal onder invloed van zwangerschapshormonen. En er is zich in een hoog tempo een nieuw leventje aan het ontwikkelen in je lichaam. Door al die veranderingen kun je last krijgen van bekken-, buik- of rugpijn. Het is dus niet vreemd dat je dan zo moe bent.

Psychisch en lichamelijk zwaar

Niet alleen lichamelijk ook geestelijk gebeurt er veel. Je moet je ineens gaan instellen op een heel ander leven. Misschien ben je bang dat het mis gaat of wil je het nieuws nog niet delen met anderen terwijl je zelf nergens anders meer aan kan denken. Al deze emoties kosten enorm veel energie. Je bent sowieso al emotioneel en labieler in het begin van een zwangerschap. Geef er lekker aan toe slaap uit als het kan en ga lekker vroeg naar bed; dat is het beste recept om die eerste maanden door te komen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachende vrouw in bed

Houdt moeheid zwangerschap aan?

Blijf je moe na die eerste drie maanden laat dan je ijzer gehalte testen. De verloskundige kan dit voor je doen maar je kan hiervoor ook terecht bij je huisarts. Je kunt ook ijzerrijk voedsel eten zoals appelstroop en volkorenbrood en groene groente. In de tweede fase van je zwangerschap heeft je lichaam zich aangepast aan alle veranderingen en zul je weer hernieuwde energie krijgen. Wat wel anders zal blijven is je slaappatroon. Soms lijkt het alsof je ligt te draaien en te woelen maar dat is niet zo. Maar omdat je lichter slaapt ben je je meer bewust van je buik en je lichaam. Bovendien ben je vaker wakker omdat je moet plassen. Je blaas wordt door de groeiende baarmoeder uit het bekken omhoog geduwd, waardoor je sneller aandrang om te plassen krijgt.

Typische zwangerschapsdromen

Tijdens je zwangerschap kun je vaker en heftiger dromen dan voor je zwangerschap. Ook dit is een veel voorkomend verschijnsel waar je geen zorgen over hoeft te maken. Veel vrouwen dromen bijvoorbeeld dat ze hun kind vergeten zijn mee te nemen als ze boodschappen hebben gedaan. Of dat ze eventjes naar de winkel gaan en dan de kinderwagen buiten laten staan. Meestal komen deze dromen voort uit een (onbewuste) angst dat je straks niet goed voor je kindje weet te zorgen. Laat je niet van de wijs brengen door deze dromen, het komt echt wel goed!

 

50 REACTIES

 1. Ja man niet normaal !!

  Moe dat ik vaak ben.. 😮 Ik doe zelfs middagdutjes :zzz

  Nog iemand die middags moet slapen van vermoeidheid ?

 2. ik zou wel heel graag willen 😮 maar ik heb nog een dochtertje van 2 rond lopen pfff ben zoooooo moooeeeee

 3. Ik ben voor de tweede keer zwanger 🙂 en moe da ik ben . Bij mijn 1ste zwangerschap had ik da nie zo neig mr nu kan ik een hele dag slapen :zzz

 4. het is niet zo dat ik middag dutjes doe….geen tijd voor omdat ik full time werk.
  Maar ik zou de hele dag door kunnen slapen :zzz .
  ’s avonds idd als een blok in slaap vallen en door slapen totdat de wekker afloopt 😮

  oh ja……ik ben net 6 weken 😆 .

 5. ik ook voor de tweede keer zwanger eerste zwangerschap nergens last van gehad, en nu ben een potje moe overdag doe ik de laatste tijd ook maar aan dutjes heerlijk. hopen dat ik straks meer energie krijg ben nu 3 maanden, 😳

 6. Hoi allemaal,
  Ik ben nu 12 weken zwanger van de derde, en kan ook de hele dag wel slapen,heb bij de vorige 2 zwangerschappen geen last van gehad…… gelukkig slaapt s middags de jongste (2jr) nog 2 uurtjes en vind de oudste 3 jaar het heerlijk om op bed van papa en mama film te kijken en kan moeder even liggen..hoop dat het snel overgaat…..

 7. ik ben voor de eerste keer zwanger en sinds ruim 2 weken enorm vermoeid, ben al twee weken thuis van het werk en doe niets anders dan ganse dag rusten en slapen, doe ook in de namiddag dut van soms wel drie uur; ik ben nu 10 weken en hoop dat ik mij binnenkort terug wat energieker voel!

 8. Ik ben al ongeveer 3maanden in de verwachting en mijn moeheid die is er nog en me benen die soms ook zwakjes aan het worden zijn maar eet genoeg groeten gebruik veel producten die yzer bevatten , en ik sta elke rond 10u in de ochtend op en slaap gewoon snacht weer , en plotseling schrik ik wakker denk aan negatieve dingen .en dat maakt me nog vermoeider .

 9. Hoii allemaal,

  Wat leuk om al die berichten zo te lezen! Ik ben nu 7 weken zwanger en ook erg moe! Ik zie het maar als een voordeel, want voorheen lag ik altijd uren wakker te kijken in bed en nu val ik meteen als een blok in slaap! Heerlijk!

  Geniet van je zwangerschap allemaal!

 10. ik dacht dat het aan mij lag!
  maar gelukkig is iedereen moe haha..
  ik val overal in slaap, op mn werk, in de auto(naast mn vriend niet als ik zelf rijd!) op de bank.. :zzz :zzz :zzz :zzz
  en ik blijf maar moe!
  en zeker nu ik nachtdienst draai is het een ramp

 11. Ook ik ben soms doodop.. Dit is nu mn tweede en lijkt alsof het soms nog vermoeiender is.. Maar als de kleine op bed gaat ga ik gezellig met hem mee als het kan. Want anders trek ik het niet tot de avond.

 12. ik ben nu 6 weken zwanger. de vermoeidheid neemt met de weken toe. ik ga om 8 uur naar bed slaap tot 10 uur, dan ga ik om 1 uur weer slapen tot een uur of 4. word er echt gek van voel me echt een vaatdoek. ik hoop echt dat het snel over gaat! werken lukt ook niet mee.

 13. Ik ben net zwanger en ik hou gewoon niks vol. Ik maak me ook druk ondat ik vrees dat ik mijn werk niet ga vol houden. Misschien word ik daar nog wel erger moe van. Vanochtend heb ik alvast eten gekookt en stond daarna te trillen en te zweten 😥

 14. Ik ben ook extreem moe, maar in tegenstelling tot wat er in alle boekjes keurig staat omschreven ben ik niet maar 3 maanden maar de volle 9 maanden zo moe! En helaas niks aan te doen. Ik was het bij m’n 1ste en ben nu alweer 31 weken zwanger (en vanaf week 6 al zo moe) en nog steeds moe….Helaas is het wel wat lastiger met een peuter van 2,5 jaar. Echt niet vol te houden gewoon.

 15. ik ben nu 2maand zwanger, ik ben ook extreem moe!
  Ik ben de hele tijd aan het geeuwen op mijn werk.
  ik val heel goed in slaap , ga om 21uur al slapen en om 6uur er terug uit om te gaan werken.
  In het weekend blijf ik langer liggen en slaap ik langer uit.

 16. Hoi allemaal.
  Ik ben nu 7 weken zwanger.
  Ik heb emesafese gekregen voor de misselijkheid.
  Het g
  Hielp gelijk!! Helaas word ik er nog extremer moe van.
  Ik lijk wel n zombie. Kan bijna alleen maar op de bank liggen.
  Ga de huisarts even bellen of dit wel normaal is.
  Zo kan ik echt niet meer werken of bijv een boodschap doen 🙁

 17. Hoi allemaal.
  Ik ben nu 7 wkn zwanger en sinds 2 wkn zo extreem moe.
  Ik kan bijna niks meer doen.
  Voor de misselijkheid emesafese gehad, dat helpt meteen!
  Nadeel is wel dat ik er nog moeier van word.
  Ik ga morgen even de ha bellen of dit allemaal wel goed is.
  Ben morgen jarig, heb gewoon alle visite moeten afzeggen 😥

 18. Ben 6wk zwanger van de 2de maar deze x is de moeheid exteem alles kost veeel moeite maar fijn jullie berichden te lezen dat t r gewoon bij hoord kop allemaal n toch genieten! 😛
  😉

 19. Ik ben er vorige week vrijdag achter gekomen dat ik zwanger ben!! Helaas nog niet bij de dokter terecht gekund dus ik weet ook niet precies hoelang ik ben ( ik denk tussen de 4 a 8 weken)
  En ik ben zo moe dat is niet normaal ik kan niet langer als een half uurtje rond lopen of intensief bezig zijn want ik val gwn bijna staand in slaap….

  😕 :zzz

 20. Als je dan n digitale test haald kun je zien hoe ver je bent.
  Mijn moeheid is rond week 10 weg gegaan. En de misselijkheid ook! Wel heel vervelend die extreme moeheid!!

 21. ik ben nu 11 weken en 5 dagen en ben de laatste tijd snel moe en voel me de heledag moe lijk net dat ik niet heb geslapen en ga expres al vroeg na bed en niks helpt

  gr

 22. Hier ik ben morgen 11 weken zwanger en slaap elke dag. Kan wel janken omdat ik niets gedaan krijg en daarnaast ook de hele dag misselijk. Dacht dat zwanger zijn leuk was, maar hoop dat dit snel voorbij is.

 23. Ik ben 8 weken zwanger van mijn eerste kind, nu dat ik al die reacties las begrijp ik waarom ik vandaag heel mijne middag verslapen heb omdat ik moe was.. Ik hoop dat het niet slechter word want ik geniet graag van mijn dagen 😛 ik ben nog maar 22 en dan slaap je niet s’middags :zzz

 24. [quote name=”Simmie”]Hier ik ben morgen 11 weken zwanger en slaap elke dag. Kan wel janken omdat ik niets gedaan krijg en daarnaast ook de hele dag misselijk. Dacht dat zwanger zijn leuk was, maar hoop dat dit snel voorbij is.[/quote]

  Dit is precies hoe ik mij ook voel!! Ben 7weken zwanger en ben de hele dag door met vlagen misselijk. Heb wel eetlust maar 9van de 10dingen die ik eet vallen verkeerd. En moe!! Ik kruip elke middag op bed zodra ik uit mijn werk kom. Voel helemaal niet gezond zwanger. Hoop dat dit snel afneemt want genieten lukt me niet echt nu:(

 25. Hallo allemaal, wat vervelend dat jullie allemaal zo moe zijn. Ook een geruststelling, want ik ben gesloopt. Ik ben nu 24 weken en het gaat niet weg. Ga vroeg slapen, wordt om 10:00u wakker en slaap steeds in de middag. Heb af en toe er een goede dag tussen zitten dat ik ineens energie heb, dat is nieuw. De eerste weken heb ik volle dagen geslapen. Een keer drie dagen achter elkaar en dan de nachten ook. Mijn ijzergehalte is goed. Eet gezond en neem ook vitamine pillen in voor zwangere vrouwen. Ik dacht, komt misschien door mijn leeftijd, maar jullie hebben dit ook. Ik weet niet hoe ik de volgende 4 maanden door ga komen. Hoop dat ik straks weer energie heb na de geboorte. Sterkte allemaal!

 26. Hallo Suzanna,

  Heb je je HB laten prikken?
  Overleg anders met de huisarts voor ijzertabl.
  Verder veel groenten, volkoren brood, peulvruchten, gedroogd fruit, appelstroop, noten, vlees, vis en eieren.
  Geen thee of koffie bij je eten, dat remt de ijzeraanmaak.

  Groetjes!

 27. Ik heb met jullie allemaal te doen.ik voel me vooral erg schuldig tegenover mijn man en kinderen.ik ben zo moe!!!lig zo’n beetje heel de middag te slapen omdat ik snachts zo slecht slaap. 😮 het valt niet mee zwanger zijn dames…uiteindelijk krijgen we er wel een wereld wonder bij.geniet vooral ,ondanks de vermoeidheid,voor je het weet zijn de 9 mnd om!!!!!!!! :baby:

 28. Ik ben nu bijna 6 weken en al 2 weken extreem moe word gewoon met tranende ogen wakker van vermoeidheid! Heb nog een dochtertje van 13 maanden, die slaapt gelukkig nog smiddags pff :sigh: ben ook extreem sjaggie en heb het de hele dag ijskoud! Pff

 29. ik ben nu 35 weken zwanger en nooit ergens last van,
  alleen veel geplas maarja wat bleek heb ik een blaasontstekeing… mensen als jullie bij 7 weken enzo al zoveel problemen en geklaag hebben ben ik benieuwd hoe de rest gaat van jullie zwangerschap.. GOODLUCK! :sigh:

 30. [quote name=”Lien”]Ik ben 8 weken zwanger van mijn eerste kind, nu dat ik al die reacties las begrijp ik waarom ik vandaag heel mijne middag verslapen heb omdat ik moe was.. Ik hoop dat het niet slechter word want ik geniet graag van mijn dagen 😛 ik ben nog maar 22 en dan slaap je niet s’middags :zzz[/quote]
  Ik ben net 21 en slaap ook steeds! Nu in week 26 en moeheid wordt weer erger:(

 31. Bij mijn eerste zwangerschap had ik nergens last van. Ik was fit ik kon alles eten, ik gaf nooit over. geen last van maagzuur,gas of oververmoeidheid. Ik dacht goh wat gemakkelijk! 😆 Deze keer voel ik me constant misselijk, last van hartkloppingen, vermoeidheid, gas en obstipatie en niet te vergeten heel erg emotioneel. 😥 Ik moet trouwens ooknog dealen met een energieke peuter :baby: en een “soms-niks-begrijpende-man” :baby3: ben in week 12

 32. Hoi ik ben 33 weken zwanger heb die vermoeidheid vanaf begin
  nu nog steeds en hele dag naar de wc heeft niks met ijzer te
  maken die is goed het is er gewoon heb ook nog suiker word
  38 weken ingeleid dames succes nog voor wie nog effe moet
  zet hem op toi toi toi

 33. [quote name=”anglaaa”]ik ben nu 35 weken zwanger en nooit ergens last van,
  alleen veel geplas maarja wat bleek heb ik een blaasontstekeing… mensen als jullie bij 7 weken enzo al zoveel problemen en geklaag hebben ben ik benieuwd hoe de rest gaat van jullie zwangerschap.. GOODLUCK! :sigh:[/quote]
  Geklaag. . …….kijk uit war je zegt.
  Ik ben altijd zeer energie vol. Maar nu v d twee de zwangee
  En echt beroerd. …..echt niet leuk hor…

 34. Ik ben 4 weken zwanger en al een week extreem moe. Heb niet gewerkt, lig alleen maar op de bank. Het is de eerste keer en door jullie verhalen voel ik me wat normaler… Hoop dat ik snel weer m’n energie terug krijg! Iemand nog tips?

 35. Nou ik kan me bij de meesten aansluiten wat nou na de eerste 3 maandjes krijg je weer energie ik ben nu 25 weken zwanger en nog steeds altijd moe af en toe een dagje gehad waarvan ik dacht yes het gaat goed ligt niet aan mijn ijzer dat is gewoon goed … continu moe val meteen in een diepe slaap en word wakker ook nog steeds moe doe verschillende dutjes per dag maar niks helpt … beetje frustrerend soms 😐 maar ja het is voor een goed doel mijn mooie prinses :baby:

 36. [quote name=”anglaaa”]ik ben nu 35 weken zwanger en nooit ergens last van,
  alleen veel geplas maarja wat bleek heb ik een blaasontstekeing… mensen als jullie bij 7 weken enzo al zoveel problemen en geklaag hebben ben ik benieuwd hoe de rest gaat van jullie zwangerschap.. GOODLUCK! :sigh:[/quote]

  Wat een kletskoek zeg. Dat jij een makkelijke zwangerschap had wil niet zeggen dat een ander dat ook heeft. Lol… 😮

 37. Hallo heb 4 weken geleden klein beetje bloed verlies gehad. Eerder dan mijn normale menstruatie. Ben vaak moe en haast geen fut. Heb nog geen test gedaan. Weten jullie wat dit kaan zijn. Ook af en toe wat misselijk. Graag reactie gr renate :baby:

 38. Moe moe en nog een moe. Kan niet genieten van zwanger zijn en ik ervaar het als vreselijk. Hormonen gieren door m’n lijf en ik word er helemaal gek van. Voel me schuldig naar mijn prinsje van 1.5. Gapend ga ik met hem schommelen en wandelen en voor hem koken.
  Ik doe niks in huis en aan mezelf. Het is helaas niet anders.

 39. Ik ben nu 7 weken zwanger en ook erg moe. Ik was al heel moe voordat ik wist dat ik zwanger was en dacht dat het kwam doordat ik nog moest aansterken na een longonsteking…. blijk ik zwanger te zijn! De moeheid is soms zo erg dat ik het niet eens onder woorden kan brengen aan mijn vriend en dan gewoon zit te janken op de bank. Of ik ben heel chagerijnig. Heb gemerkt dat ik soms dan gewoon moet eten dat kan ook nog wel eens helpen… nou succes allemaal!

 40. Hallo allemaal ik mag niet klagen zou je denken geen klachten behalve vreselijke moeheid en dan de zorg voor mijn twee jarige dochter die al vaak geen dutjes meer doet. ik heb er vanaf de zevende maand last van. sterkte allemaal ! Ik ben blij als ik bevallen ben hoop dat het dan beter gaat ondanks vaker opstaan voor de baby.

 41. Ik ben ook super moe ik ben ook nog niet bij de vk geweest maar ik moet ook nog een termijn echo doen volgens mijn berekeningen ben ik nu rond de 8a 9 weken. Ik hoop ook dat de vermoeidheid en misselijkheid ook snel over gaat dit is overens me 3e zwangerschap maar deze is wel heftiger als de andere denk dat het een jongen is 😆 heb zelf 2 dochtertjes dus een jongen altijd welkom 😉

 42. hoi lieve meiden. ik wil graag even iets vragen.
  mijn vriendin is 7,5 weken zwanger en zo vermoeit dat ze niks meer kan. ze is zelfs te moe om te kunnen lopen naar de wc zo ongeveer.

  mvg. Gio

 43. Halo
  Ben 12 weken zwanger van een derde kindje en ben alleen maar moe moe moe en nog eens moe 🙁 , met m’n 2 andere kindjes (8j&4j) heb ik het helemaal niet gehad. Ik slaap bijna de hele dag en ben nog heel moe, als ik thuis kook dan word ik misselijk van al die geur die overblijft 😡 😡 ik hoop dat het snel overgaat want wil m’n normale leven terug

 44. 11 weken zwanger en ik zou heel de dag enkel maar slapen. Ik doe sochtends alle klusjes die gedaan moeten worden en kruip dan de zetel weer in. Ik hoop dat dit snel over is. Ik wil weer van men dagen genieten

 45. Mijn lieve vrouwtje is ook 7 weken zwanger en ongelofelijk moe.
  Ze werkt full time, maar na haar werk valt ze om 18.00 meteen zonder te eten in bed en zou het liefst de hele nacht doorslapen. Misselijk is ook lastig op haar werk als ze regelmatig naar het toilet moet rennen, leg dat maar eens uit aan je collegas. Tja ze ligt weer te slapen, ik ga zo wat gezonds te eten koken. Ze zal wel weer misselijk zijn als het etenstijd is. Het is het allemaal waard, gelukkig dat ik geen vrouw ben 😆

 46. Ik heb weet pas dst ik zwanger ben. Morgen dokter dan weet ik hoe lang ik ben. Maar pff wat ben ik moe en futloos en met werk ja ik tel af wanneer het tijd is voor naar bed. Hebben jullie het ook dat je hoofdpijn heb ? Als je weer te lang slaapt ? :zzz 😉

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.