Moe-derschap

Sonja Blok
Tegen alle verwachtingen in, werd ik twee jaar geleden de trotse moeder van een prachtig, vrolijk, gezond meisje. Zodra ik haar in mijn armen nam, na een bijna onmogelijke bevalling, beloof ik haar plechtig alles te doen wat in mijn macht ligt om een liefdevolle, stabiele, gezonde, inspirerende omgeving voor haar te creëren waarin zij zich optimaal kan ontwikkelen.

Nadat mijn ex-werkgever en ik zijn overeengekomen onze wegen te scheiden – omdat een hectische fulltime baan niet past bij mijn nieuwe rol als moeder – besluit ik van de situatie gebruik te maken en een time-out te nemen om mij volledig te richten op het moederschap en om na te denken over hoe ik mijn professionele leven wel wil inrichten.

In gedachten zit ik al op mijn roze wolk samen met mijn meisje. Ik maak lange wandelingen en kijk vertederd naar haar terwijl de rest van de wereld niet lijkt te bestaan. Helaas zag mijn realiteit er heel anders uit.

Mijn dochtertje diende zich vijf weken te vroeg en voor mijn zwangerschapsverlof aan. De bevalling veroorzaakte vele complicaties die een grote aanslag leveren op mijn gezondheid. Gecombineerd met slapeloze nachten omdat ons dochtertje, die net twee is geworden, tot voor kort weigerde door te slapen, veroorzaakt een burn-out.

Niets had mij kunnen voorbereiden op het moederschap. Dat fantastische gevoel als ik het warme lijfje van mijn meisje tegen het mijne voel, het enorme vertrouwen dat zij in mij stelt, de onvoorwaardelijke allesoverheersende liefde voor haar. Maar ook het allesoverheersende gevoel van falen als mijn meisje, na alles te hebben geprobeerd, weigert door te slapen ’s nachts. Bijna wanhopig ga ik voor de zoveelste keer ’s nachts doodmoe mijn bed uit om haar te troosten. De ongelooflijke moeheid van het moederschap. Niet alleen het slaapgebrek maar ook het constante regels stellen, de onverklaarbare huil- en driftbuien van mijn kleine meisje en het bewaken van mijn grenzen.

Nu twee jaar later en inmiddels weer blakend van gezondheid en gelukkiger dan ooit, kan ik met recht zeggen dat het genieten van het moederschap de boventoon voert met hier en daar echte ‘opvoeddagen’ waarin mijn lieve, eigenwijze meisje de boel enorm aan het testen is. En toch, zelfs op zo’n dag gebeuren er ook weer zoveel leuke dingen die mij alle andere momenten weer doen relativeren. Ja, als er een ding is wat ik heb geleerd van het moederschap, dan is dat het wel.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.