Mis deze 20 belangrijke mijlpalen van de zwangerschap niet!

Ja, je bent zo’n 9 maanden zwanger. Later kijk je hier vast op terug als ‘die periode waarin ik zwanger was’. Maar vergeet tijdens de zwangerschap niet te letten op al die kleine en mindere kleine mijlpalen die deze periode zo bijzonder maken!

1. Het moment dat de test positief is

Het begint allemaal wanneer je met die zwangerschapstest in je handen staat: ja, je bent zwanger! Stiekem wist je het al: je menstruatie was uitgebleven, of je had gewoon al een soort voorgevoel. Maar pas op het moment dat die test een positieve uitslag laat zien is het echt. Daarom is het doen van die test een van de belangrijkste mijlpalen van je zwangerschap. Vanaf nu zal alles anders worden!

2. Het moment dat je het je partner vertelt

Misschien was je partner bij je toen je de zwangerschapstest deed. Maar als dat niet het geval was: het je partner vertellen kan geweldig zijn. Sommige vrouwen kiezen ervoor om de test simpelweg neer te leggen op een goed zichtbare plek. Andere vrouwen maken er een grote onthulling van. Wat je ook doet: dit moment is een belangrijke mijlpaal!

3. Het moment van je eerste onderzoek

Al vrij vroeg in je zwangerschap zal je een eerste bezoekje aan een verloskundige of gynaecoloog brengen. Zij spelen een grote rol in het veilig laten verlopen van je zwangerschap. Het eerste bezoekje duurt meestal wat langer dan de volgende afspraken. Tijdens het eerste gesprek vindt er namelijk een uitgebreide intake plaats, waarbij bijvoorbeeld je gezondheid onder de loep wordt genomen.

4. Het moment dat je je kindje voor het eerst ziet

Je weet dat je zwanger bent, maar het is nog niet te zien. Ook het moment dat je de eerste schopjes voelt is nog ver weg. Het kan best lastig zijn om echt te geloven dat er nu een ander levend wezentje in je groeit. Hoe dank ook; op het moment dat je je kindje voor het eerst op de echo ziet, zal het plotseling heel echt voelen. Zo’n eerste echo kan een magisch moment zijn. Vergeet je papieren zakdoekjes niet ?

5. Het moment dat je voor het eerst misselijk bent

Oké, het is zeker niet één van de hoogtepunten van de zwangerschap, maar er zit toch wel iets speciaals aan de eerste keer misselijk zijn. Zwangerschapsmisselijkheid ontstaat door de zwangerschapshormonen, en begint meestal na een week of 6 zwangerschap. Voor sommige vrouwen is die misselijkheid het eerste teken dat ze misschien zwanger zijn. Dus als je al heel lang probeert hebt om zwanger te raken, is zo’n vreselijke golf van misselijkheid eigenlijk iets om te vieren!

6. Het moment dat je je lievelingseten niet meer lust

Is je lievelingseten een hamburger met friet? Of gaat je voorkeur uit naar een ijsje als dessert? Heb je het liefst een gebakken eitje bij het ontbijt? De kans is groot dat je aan het begin van je zwangerschap nog steeds houdt van je lievelingseten, maar wees niet verbaasd wanneer je opeens begint te kokhalzen als het voor je staat! Deze aversie heeft een relatie met de ochtendmisselijkheid. Niet iedere vrouw krijgt er last van, maar overkomt het jou? Dan zal je je dat moment waarop het je voor het eerst overkwam nooit meer vergeten!

7. Het moment dat je midden in de nacht drop wilt

Je zit thuis lekker tv te kijken, ziet een commercial over chocola en opeens wil je niets anders meer dan zo’n lekkere reep. Sta niet gek te kijken wanneer je je partner naar de winkel stuurt om het direct, meteen, onmiddellijk te gaan kopen. Zelfs wanneer het midden in de nacht is! Geen zorgen over deze mijlpaal: wetenschappers zijn het erover eens dat je je gewoon mag overgeven aan deze enorme drang, zoals het maar redelijk blijft: als zwangere vrouw heb je slechts 300 calorieën per dag extra nodig, dus steeds maar weer toegeven aan die ‘chocoladedrang’ is geen goed idee! Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gezonde voeding naar binnen krijgt. Een lastig type ‘craving’: sommige zwangere vrouwen hebben last van pica. Dit is een aandoening waarbij je ontzettend veel zin hebt in dingen die je eigenlijk niet kunt eten. Denk aan klei, modder of gras. Het is natuurlijk geen goed idee om aan deze drang toe te geven. Bespreek het met je arts, misschien weet die een oplossing.

8. Het moment dat je het hartje voor het eerst hoort

Iedereen die een baby heeft gekregen zal zich waarschijnlijk het moment herinneren waarop voor het eerst het hartje van de baby te horen was. Met behulp van een Doppler kan de verloskundige of gynaecoloog het snelle hartritme van je ongeboren kindje ontdekken. Het is een van de mooiste geluiden die je ooit zal horen!

9. Het moment waarop het eerste trimester erop zit

Die eerste drie maanden van de zwangerschap zijn heel belangrijk. Die eerste fase is de kans op een miskraam namelijk het grootste. Die spannende periode licht nu achter je. Ook prettig: ochtendmisselijkheid neemt meestal af in het tweede trimester, dus dat is natuurlijk goed nieuws. Ook goed om even bij stil te staan: je bent al op een derde van je zwangerschap!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw houdt handen onder zwangere buik

10. Het moment waarop je het blijde nieuws deelt

Sommige ouders-in-spé bellen iedere vriend en elk familielid meteen wanneer ze ontdekt hebben dat ze zwanger zijn. Andere vertellen het alleen de eigen ouders en een paar beste vrienden. Er zijn ook mensen die direct hun status op Facebook aanpassen naar ‘ik ben zwanger’. Hoe dan ook: veel stellen houden het geheim tot het tweede trimester, om allerlei redenen. Waar je ook voor kiest, wees erop voorbereid dat je er een heleboel aandacht door zal krijgen.

11. Het moment waarop je zwangerschapskleding koopt

Dat moment zal er komen: je probeert je broek aan te trekken, maar die pas opeens niet eens meer over je bovenbenen. En je truien en blouses? De kans is groot dat daar inmiddels knopen vanaf springen! Gelukkig is de zwangerschapskleding van tegenwoordig een stuk leuker dan vroeger. Er valt veel te kiezen op het gebied van stijl, kleur en model.

12. Het moment van het eerste ongevraagde advies

Misschien is het je moeder, je schoonmoeder, of misschien welk een compleet onbekende op straat. Wie het ook als eerste is, wees erop voorbereid dat je een berg aan ongevraagd advies te verwerken zal krijgen. Je zal er al snel achter komen dat je het niet iedereen naar de zin kan maken. Probeer dat dan ook niet! Het enige dat je hoeft te doen is zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje te zorgen. Doe wat jij denkt dat goed is. Twijfel je? Vraag het dan een expert, en niet een van die mensen met ongevraagde adviezen.

13. Het moment dat je denkt ‘Van wie zijn die?!’

Je weet dat je borsten zullen gaan groeien, tegelijk met het verder uitdijen van je lichaam. Toch is de kans groot dat je op een bepaald moment uit de douche stapt, in de spiegel kijkt en denkt: ‘Hallo, Pamela Anderson!’. Je borsten kunnen wel twee maten groeien tijdens de zwangerschap.

14. Het moment dat je je kindje voelt bewegen

Het is een van de meest bijzondere ervaringen in de wereld. Dat moment waarop je je kleine voor het eerst voelt schoppen is een feestelijke mijlpaal. Bij sommige vrouwen voelt het als een soort gefladder. Andere ervaringen echt een duw vanuit de buik. Het blijft hoe dan ook een magisch moment om nooit meer te vergeten!

15. Het moment waarop je hoort wat het wordt

Ongeveer halverwege je zwangerschap, kan je verloskundige of gynaecoloog met grote zekerheid vertellen wat het geslacht van je kindje is. Niet iedere ouder wil het weten. Het is een heel persoonlijke beslissing. Wil je het wel weten? Dan zal het moment waarop je hoort of het een jongen of meisje wordt een belangrijke mijlpaal worden.

16. Het moment waarop je een naam hebt gevonden

Of je nu wel of niet al weet wat het geslacht van je kindje is, je zal al wel over namen moeten gaan nadenken. Samen de naam verzinnen kan nog extra lastig zijn wanneer beide partners een duidelijke (en niet dezelfde) voorkeur hebben. Het is fijn als je een naam kan vinden waar je allebei blij van wordt. Jullie zullen de naam vanaf nu namelijk nog heel vaak gebruiken!

17. Het moment waarop het 2e trimester afloopt

Voor je het weet is het tweede trimester al weer voorbij! Nu ben je officieel op twee derde van je zwangerschap. Dit laatste trimester zal vol zitten met activiteiten die in het teken staan van je zwangerschap. Je kan een babyshower geven, nadenken over de inhoud van je geboorteplan en ook je ziekenhuistas moet binnenkort ingepakt worden. En, o ja, de bevalling komt er ook aan ?

18. Het moment van de uitgerekende datum

Natuurlijk is het leuk om af te tellen tot je uitgerekende datum, maar verwacht niet dat je die dag daadwerkelijk zal bevallen. De meeste vrouwen doen dit namelijk niet. De exacte dag van de bevalling is gewoon niet te voorspelen, behalve als je een geplande keizersnede ondergaat. In alle andere gevallen kun je niets anders doen dan rustig afwachten!

19. Het moment dat de eerste wee zich aandient

Het kan in eerste instantie een vage pijn zijn, of voelen als flinke menstruatiekrampen, maar weeën kunnen snel uitgroeien tot een flinke pijn. Het is prettig als je daarop voorbereid bent, bijvoorbeeld door het volgen van een zwangerschapscursus of cursus HypnoBirthing. Als de weeën echt ondraaglijk blijken, zijn er gelukkig allerlei mogelijkheden om de pijn te verminderen. Overleg met je arts over de mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding.

20. Het moment van de bevalling

De zwangerschap zit vol met belangrijke mijlpalen, maar de belangrijkste mijlpaal is natuurlijk de geboorte van je kind. Vanaf de eerste perswee, tot het moment waarop je je baby voor het eerst hoort huilen en je hem of haar in de armen kan sluiten: het is een indrukwekkende gebeurtenis. Gefeliciteerd, mama!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Mis deze 20 belangrijke mijlpalen van de zwangerschap niet!
Sluiten