Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Minder meisjes door straling

Nucleaire straling heeft ervoor gezorgd dat er miljoenen minder meisjes zijn geboren. De radioactiviteit die de lucht in wordt geblazen bij lekkages van kerncentrales of het testen van bombardementen zorgt voor dit effect.

Wetenschappers van Helmholtz Centrum in München hebben de populatiecijfers van 39 landen tussen 1975 en 2007 geanalyseerd. Zij concluderen dat er tussen 1964 en 1975 in alle landen een stijging was in de geboorte van jongens in vergelijking met meisjes. Volgens de wetenschappers is dat te verklaren door de tests met atoombommen in de zestiger en zeventiger jaren.

Na 1986 werden er in Oost-Europese landen aanzienlijk minder meisjes geboren, wat het gevolg zou zijn van de Tsjernobyl ramp in 1986 toen er grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. In dichtbijzijnde landen was daar het effect significant hoog. Het duurt jaren voordat de verhouding tussen jongens en meisjes weer op een normaal niveau terugkomt.

Het onderzoek is vooral gebasseerd op cijfers uit het tijdperk van de Koude Oorlog, maar de analyse is zeer relevant om aan te tonen welk effect nucleaire rampen hebben op het geslacht van de wereldbevolking. Experts verwachten dan ook dat de recente ramp in Fukushima een groot effect gaat hebben op het geslacht van pasgeboren baby’s in Japan en aan de Amerikaanse westkust.

Reageer op artikel:
Minder meisjes door straling
Sluiten