Minder dan 5 uur slaap? Levensbedreigend!

Afgelopen nacht zag er voor mij ongeveer zo uit: ik ging liggen en sliep direct. Helaas werd ik bijna direct wakker gemaakt door zoonlief die moest plassen. Ik ging weer liggen en sliep weer direct. Helaas werd ik opnieuw wakker gemaakt; nu door m’n dochter die een mug hoorde. Maar opnieuw ging ik liggen en sliep ik direct. Totdat ik zelf wakker werd van een mug. Toen ik eindelijk weer sliep kwam mijn andere zoon langs. Hij vond het te warm om te slapen. Nog voordat ik hem weer in z’n bed had, ging de wekker. Met de slaap nog in de ogen lag ik daarna het opwekkende ochtendnieuws: ‘Minder dan 5 uur slaap per nacht is levensbedreigend.’ Een heerlijk begin van de dag!

Een uurtje extra is genoeg

Er is onder 38.000 volwassenen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat mensen die iedere nacht vijf uur (of nog minder) slapen, meer kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die zes of zeven uur per nacht halen. Een uurtje extra kan dus een groot verschil maken! Nog een leuk nieuwtje uit het onderzoek: door in het weekend extra te slapen, kun je het slaaptekort dat je doordeweeks hebt opgebouwd compenseren. Dat gaat dan wel weer lijnrecht in tegen het idee van andere wetenschappers. Volgens sommige staat later naar bed gaan en langer uitslapen in het weekend namelijk gelijk aan het krijgen van een flinke jetlag. Niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid dus!

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

vrouw slaap laken

Overdag slaap inhalen niet effectief

Heb je al pubers in huis, die in het weekend doorfeesten tot in de late uurtjes? Dan is de kans groot dat zij na zo’n late avond het grootste deel van de volgende dag in bed doorbrengen. Wijs ze dan vooral ook eens op een ander interessant feitje: overdag slapen helpt niet bij slaaptekort. Ons lichaam is er niet op ingesteld om overdag te slapen. Heb je een slaaptekort? Probeer dat tekort dan ’s nachts in te halen. Dat heeft veel meer effect! Al is dat nieuwtje wat mij betreft ook wel weer een beetje een domper: wanneer moet je als ouder met al die gebroken nachten dan dat slaaptekort ooit wegwerken? Ik kijk uit naar het moment waarop mijn kids zich ’s nachts redden zonder hun moeder, zodat ik kan doorslapen wanneer ze moeten plassen/poepen/honger hebben/een nachtmerrie hebben gehad.

Nog maar een paar jaar te gaan…

Reageer op artikel:
Minder dan 5 uur slaap? Levensbedreigend!
Sluiten