Petra
Petra Baby 23 Sep 2011

Mijn baby 4-8 weken

De eerste maand op deze aarde heeft je kleine nu al weer achter de rug! Ook in week 4 tot en met 8 gebeurt er weer van alles met je baby. We zetten het op een rijtje.

Je baby – Week 5

Darmkrampen of kolieken kunnen veelvuldige huilbuien bij pasgeborenen veroorzaken. Ze zijn te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby. Meestal treden de krampen op tussen de tweede en de derde levensweek van je kind. Tot de zesde week verergeren ze om dan stilaan minder hevig te worden. Na 12 weken komen ze nog maar zelden voor. Goed nieuws dus, maar daar ben jij voorlopig nog niet mee geholpen.

Duim of speen

Het maken van zuigbewegingen brengt je kind vaak tot rust. Als hij nog te klein is om al wat te spelen, beperkt zijn activiteit in de wieg zich meestal tot duimzuigen. Vaak trachten moeders hun onrustige baby te sussen met een fopspeen. Zo houdt een baby meestal op met huilen of zeuren.

Een fopspeen werkt inderdaad doeltreffend om een baby onmiddellijk te troosten. Toch zijn er, net zoals voor het duimzuigen, een aantal voor- en nadelen die je aandacht zeker verdienen. Op zich is het niet abnormaal dat een kind huilt. Een heel jong kind kan echter zijn duim nog niet bewegen en komt dus vaak wél tot rust met een fopspeen. Op zich vormt het zuigen op een fopspeen tot de leeftijd van 2 jaar geen probleem. Daarna heeft het een slechte invloed op de ontwikkeling van het gebit.

Rond deze week zijn de darmkrampjes het ergst, om daarna, net zoals de kwaliteit van je nachtrust, aanzienlijk te verbeteren. Voel je niet schuldig als het je allemaal wat te veel wordt deze week. Heb je alle mogelijke middeltjes geprobeerd om je kind tot rust te brengen en lukt het nog steeds niet, dan kan het heus geen kwaad om je kind even te laten huilen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

baby lachen op bed

Je baby – Week 6

De glimlach die je baby’s gezicht -en ook het jouwe- doet stralen, zou weleens een eerste ‘echte’ glimlach kunnen zijn. Een mogelijke indicatie dat het hier werkelijk om een glimlach gaat, is dat baby met heel zijn gezicht duidelijk maakt dat hij tevreden is en niet enkel met zijn mondje grimast. Glimlacht jouw kind nog niet, geen paniek. Een baby lacht pas als hij er klaar voor is. Bij de ene neemt dit al wat meer tijd in beslag dan bij de andere.

Smile, baby, smile!

Van een baby kun je verwachten dat hij voor het eerst glimlacht tussen de 6de en de 8ste week. Je kunt hem hiertoe stimuleren door hem te knuffelen, zachtjes te kietelen of met hem te spelen. Met een glimlach geeft je baby aan dat hij je nu ook visueel herkent. Dit wijst op een goede ontwikkeling van de hersenfuncties. Om te testen of je kind al glimlacht, benader je zijn gelaat op een afstand van ongeveer 30 cm. Je kan ook dezelfde reactie uitlokken met een rood balletje op 30 cm afstand te houden.

Je baby kan nu langere tijd met beide ogen op een bepaald voorwerp focussen en ook bewegingen volgen. Hij verkiest nu complexere vormen en kleuren. Zo kan hij een rammelaar volgen en erdoor gefascineerd zijn. Oogcontact zoeken met je baby wordt steeds leuker. Kom je terwijl jullie elkaar aanstaren met je hoofd dichterbij, dan volgt hij je en zal hij je misschien zelfs met een stralende glimlach begroeten.

Gekir en gebrabbel

Het leukste deze week is dat je baby al vrolijk geluidjes voortbrengt, kirt en brabbelt. Reageer hierop door ook te praten en geluidjes voort te brengen. Terwijl je je kind verzorgt of hem te slapen legt, kun je hem uitleggen wat je aan het doen bent. Wees ervan overtuigd dat dit niet zinloos is. Je kindje begrijpt best dat je hem aanspreekt. Zelfs als je in een andere kamer zit en in de verte je baby af en toe toespreekt, voelt hij zich gerustgesteld.

Je baby – Week 7 en 8

Je baby opent nu zijn knuistjes en houdt ze niet meer gebald, hij gaat zelf wat rek- en strekoefeningen doen met zijn vingers. Je baby herkent jullie nu. Met een beetje geluk begroet je kind je al kirrend en stampend met een glimlach wanneer je hem benadert. Je kindje is nog niet in staat om je gezicht te herkennen, maar wel je stem en geur. Ben jij in de buurt, dan voelt je kind zich veilig en geborgen. Veel ouders vinden dit nu een dankbare periode: na het wekenlang luiers verversen, voeden en baden, krijg je nu een echte reactie van je kindje.

Reageer op artikel:
Mijn baby 4-8 weken
Sluiten