Met je peuter naar de tandarts

Om het gebit van je kind gezond te houden is het belangrijk dat je kind tweemaal per dag zijn tanden poetst. In de ochtend en in de avond. Voor peuters zijn er tandenborstels en peutertandpasta’s verkrijgbaar. De tandenborstels zijn zacht en de koppen van de tandenborstels zijn kleiner, zodat je goed bij elke tand kunt komen. In de speciale tandpasta voor peuters zit minder fluoride dan in de tandpasta voor volwassenen. Hierdoor is het niet schadelijk als je kind een beetje peutertandpasta binnen krijgt. Tanden poetsen kun je het beste doen na het ontbijt of voor het slapen.

Een jaarlijkse controle bij de tandarts hoort ook bij een gezond gebit. Om te voorkomen dat je kind bang wordt voor de tandarts kun je het beste je kind zo vroeg mogelijk meennemen naar de tandarts. Zo kan hij alvast aan de omgeving wennen en zien wat de tandarts, de mondhygiënist en de tandarts assistente doen. Er zijn ook tandartsen die even in het mondje van je kind willen kijken.
Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder kinderen aan de tandarts wennen, hoe kleiner de kans dat er later angst ontstaat. Tijdens de controle is het belangrijk om als ouder bij je kind te blijven, zodat je kindje zich meer op zijn gemak voelt. Het is belangrijk dat je als ouder geen angst hebt om naar de tandarts te gaan. Kinderen zijn namelijk erg gevoelig voor signalen. Ben je zelf bang voor de tandarts, laat dan je partner met jullie kindje naar de tandarts gaan. Tijdens de controle is het belangrijk dat je eerlijk bent, tegenover je kind. Je kind kan zich namelijk verraden voelen als je tegen hem zegt dat het geen pijn doet, wanneer het tegendeel waar is. Ook kun je je kind belonen als hij zich flink houdt, bijvoorbeeld door hem een uur langer op te laten blijven.

Over het algemeen is een behandeling op een tweejarige leeftijd niet nodig, tenzij de tandarts symptomen ziet van zuigflescariës. Er wordt dus voornamelijk gekeken of het gebit in orde is. Daarnaast geeft de tandarts adviezen en voorlichting en schrijft hij soms een fluorbehandeling voor.
Als je kind een zwak gebit heeft is het belangrijk dat er goed gepoetst wordt. Bovendien is het verstandig om de zuuraanvallen te beperken tot zes keer per dag.
 

Reageer op artikel:
Met je peuter naar de tandarts
Sluiten