Petra
Petra Zwangerschap 27 Sep 2018

Meest voorkomende zorgkosten tot het achttiende levensjaar

Kinderen kun je tot hun achttiende levensjaar meeverzekeren met de zorgverzekering van de ouder. Verstandig is het om dit te doen bij degene met de meest uitgebreide verzekering, omdat je dan niet onnodig extra zorgkosten betaalt. Hebben jullie als ouder beiden geen aanvullende verzekering nodig, maar is dit wel nodig voor het kind? Sluit deze dan af, tenzij de zorgkosten die je vergoed krijgt lager zijn dan de zorgpremie die je extra betaalt. Tegen welke zorgkosten loop je waarschijnlijk aan tot het moment waarop jouw kind een eigen zorgverzekering op naam moet hebben, en hoeveel kosten deze je?

Tandartskosten kinderen

Waar volwassenen vanaf achttien jaar een aanvullende verzekeringen moeten afsluiten als ze kosten voor de tandarts vergoed willen krijgen, zijn kinderen voor veel behandelingen verzekerd via de basisverzekering. Ook geldt er geen eigen risico. Zo goed als geen reden om door geldproblemen niet naar de tandarts te gaan. Sommige kinderen zijn bang voor de tandarts, maar dat moet geen reden zijn om ze thuis te laten van controle. Laat de kinderen vanaf het tweede levensjaar meegaan om de tandjes te laten controleren. Op dat moment hoeft er nog niet veel gedaan te worden, maar went de kleine wel al aan de omgeving en de medewerkers. Dat kan toekomstige angsten voorkomen. Blijf zelf vooral rustig en positief, want jouw houding heeft veel invloed op de kinderen. In het begin is het aan te raden om elk halfjaar op controle te komen, dit om goed in de gaten te houden of het gebit zich goed ontwikkelt. Naast controle is er soms een fluoride behandeling nodig en kan het zijn dat er eens een gaatje in het melkgebit ontstaat. In dat geval zal de tandarts deze alleen vullen als de tand niet snel gaat wisselen.

Orthodontist tot 18 jaar

Heeft jouw kind een beugel nodig, dan moet je uitwijken naar de orthodontist. Oftewel; de beugeltandarts. Orthodontie is een van de tandbehandelingen die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook niet voor kinderen. Voor deze kosten kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten. De vergoedingen kunnen per verzekering flink verschillen. Vaak wordt er een maximumbedrag vergoed per behandeling of per jaar, terwijl er bij andere verzekeringen een bepaald percentage wordt vergoed. Handig om te weten: de behandelkosten liggen vaak tussen de 1.500,- en 3.000,- euro. Je hebt een orthodontist vaak zo’n drie jaar nodig. Houd er ook rekening mee dat de meeste verzekeraars een leeftijdsgrens hanteren van achttien jaar voor de vergoeding.

Vergoeding brillen en lenzen

Voor brillen en lenzen is er vanuit de basisverzekering alleen een dekking bij medische noodzaak. Om de kosten te verzekeren, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Let wel op; vaak is het niet lonend om dit alleen voor een brilvergoeding te doen. Het bedrag dat je vergoed krijgt, weegt vaak niet op tegen de kosten die je extra kwijt bent aan de premie voor de aanvullende verzekeringen.

Vaccinaties bij kinderen

Tot en met het twaalfde levensjaar zijn er een aantal vaccinaties die kinderen gratis krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar het wordt aangeraden deze wel te nemen. Hiermee worden kinderen namelijk ingeënt tegen twaalf ziektes. De eerste prik krijgen ze al tussen de zesde en negende week na de geboorte. Deze vaccinaties ontvangen kinderen tot hun negende levensjaar. Het gaat om vaccinaties tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), hepatitis B, pneumokokken, BMR (bof, mazelen, rode hond), meningokokken, DTP en een aantal herhalingen daarvan voor lange tot levenslange bescherming. Voor meiden is er in het jaar dat zij twaalf worden de HPV-vaccinatie, waarmee zij worden beschermd tegen het baarmoederhalsvirus. De meeste inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn ook prikken die je nodig hebt als je op reis gaat. Ga je naar een gebied waar een bepaalde vaccinatie nodig is, maar heeft jouw kind deze vaccinatie nog niet gehad? Dan kan je kind deze soms vervroegd krijgen.

Botbreuken bij kinderen

Kinderen zijn vaak onbezonnen avonturiers. Heerlijk hoe ze kunnen genieten van dit onbezorgde klauteren en ontdekken van de wereld. Voor ouders betekent dit soms een extra oogje in het zeil houden of wat zenuwen. Moet je de kinderen nou hun gang laten gaan of niet? Hoe goed je ze ook in de gaten houdt en of je ze nou veel vrijlaat of niet… Kinderen breken of kneuzen weleens wat. Een bezoek aan de eerstehulppost is dan vaak het gevolg. Qua kosten geen nood aan de man; spoedeisende hulp wordt voor kinderen tot het achttiende jaar namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Voor het ziekenhuisbezoek en de behandeling geldt doorgaans het eigen risico, de rest wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Doe je voor een kind een beroep op de zorgverzekering, dan betaal je geen eigen risico.

Huisarts en medicijnen

Is je kind ziek, dan zul je waarschijnlijk wat sneller naar de huisarts gaan dan wanneer je zelf niet lekker bent. Een huisartsbezoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering en hiervoor geldt ook geen eigen risico. Voor verdere zorgkosten voor behandelingen, onderzoeken en voorgeschreven medicijnen geldt wel meestal een eigen risico of eigen bijdrage. Omdat kinderen tot achttien jaar geen premie hoeven te betalen, hoeft er voor de zorg voor kinderen geen eigen risico betaald te worden. Wel geldt de eigen bijdrage altijd gewoon.

Advies verzekeren kinderen

Veel zorg wordt voor kinderen dus vergoed vanuit de basisverzekering. Ook geldt het eigen risico niet voor kinderen. Om de zorg nog goedkoper te maken, kun je de zorgverzekering vergelijken. Blijf niet elk jaar zitten waar je zit, maar neem de premies én de dekkingen elke keer weer onder de loep. Zo verzeker je jezelf en je kindje zo goed mogelijk tegen zo weinig mogelijk kosten. En is er zorg nodig, zoals orthodontie, die wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering? Kijk dan wie van de ouders ook iets kan hebben aan een aanvullende verzekering. Zoek goed uit welke verzekering je nodig hebt en waar je het meest aan hebt. Niet alle aanvullende verzekeringen zijn hetzelfde. De premie hiervoor én de vergoedingen van bepaalde zorg zijn anders. Verdiep je hier dus goed in.

Reageer op artikel:
Meest voorkomende zorgkosten tot het achttiende levensjaar
Sluiten