Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Meer vis en olie bij IVF en ICSI

Vrouwen die een streng mediterraan dieet volgen, hebben bij een ivf- of icsi-behandeling veertig procent meer kans dat zij zwanger worden.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC, in samenwerking met het UMC Utrecht en Wageningen Universiteit. De onderzoekers volgden een grote groep vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. De groep die veel vis, plantaardige olie, peulvruchten, noten en groente aten, werd vaker zwanger.

Het was reeds bekend dat vitamine-arme voeding een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Een tekort aan de vitaminen B6, foliumzuur en B12 kan leiden tot een te hoge concentratie van een bepaald aminozuur in het bloed. Daardoor kan het aantal eicellen dat vrijkomt, verminderen en de kwaliteit van de embryo’s afnemen.

De vrouwen die mediterraan aten, hadden hogere concentraties vitamine B6 en foliumzuur in hun bloed en in de follikelvloeistof (de vloeistof in de blaasjes om de eicellen). Ook de consumptie van plantaardige olie kan het positieve effect op een zwangerschap verklaren. Olie is rijk aan linolzuur, een onverzadigd vetzuur dat een grondstof is van allerlei hormoonachtige stoffen. Deze stoffen bevorderen mogelijk de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder. 

Reageer op artikel:
Meer vis en olie bij IVF en ICSI
Sluiten