Masseer je baby

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden leren we de taal van de baby te verstaan, “lichaamstaal”. In de eerste negen maanden van zijn leven is dit de enige taal die de baby spreekt. Door goed naar de reacties van de baby te kijken, leert de ouder intuitief aanvoelen wat hij nodig heeft. Door in aandacht aanraken leren de ouders hun kind beter begrijpen en te respecteren. Op deze manier wordt de basis van het vertouwen hebben in elkaar versterkt. Vertrouwen en veiligheid geven gaan samen. Het maakt dat het kind opgroeit tot een stevige, onafhankelijke persoonlijkheid.

Deze massagevorm is geschikt voor alle moeders/vaders met baby’s. Daarnaast is ze goed bruikbaar bij baby’s die veel huilen, buikkrampjes hebben, onrustig zijn, zich overstrekken en couveuse baby’s.

De Franse dokter Leboyer, o.a. bekend van de eerste onder-water bevallingen, kwam in India in contact met de Shantalamassage. Daar is het heel gewoon dat baby’s door hun moeders dagelijks worden gemasseerd. Deze vaardigheid wordt van moeder aan dochter doorgegeven. Dr. Leboyer is alom bekend voor zijn kindvriendelijke aanpak. Hij was van mening dat ouders, naast alle hygienische verworvenheden van deze moderne tijd, hun kroost ook warmte en geborgenheid dienen te geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen.

Reeds in de baarmoeder is de huid van de baby het belangrijkste communicatiemiddel. De “eerste taal” die het kind leert, is de taal van de aanraking. Inmiddels is alom bekend dat te vroeg geboren baby’s in de couveuse meer levenskansen hebben en beter groeien als ze regelmatig huidcontact hebben met de ouder/verzorger.

Ook voor baby’s die geboren worden na een probleemloze zwangerschap is de overgang van de warme, veilige baarmoeder naar onze grote mensenwereld een enorme verandering. Zelfs een “normale” bevalling is ook een zeer ingrijpende ervaring. Alles wordt anders, zowel voor het kind als voor de moeder. Een nieuw leven, een nieuwe relatie! Hoewel in de meeste gevallen moeder en kind elkaar zonder woorden aardig begrijpen, kan je via de babymassage toch iets extra’s toevoegen wat van onschatbare waarde is.

Door de baby regelmatig te masseren worden de zintuigen van het kindje geactiveerd, slaap- en eetritme verbeteren. De ongemakken van eventuele darmkrampjes kunnen beter opgevangen worden, als je geleerd hebt om daarmee om te gaan. Baby’s die veel huilen en/of erg onrustig zijn, worden door de massage gerustgesteld en ontspannen. Baby’s die overstrekt zijn, hebben ook duidelijk baat bij regelmatige massage.

Het is heel normaal dat jonge ouders moeten wennen aan hun nieuwe taak in het leven. Door regelmatig de baby te masseren, leer je je kind beter kennen, waardoor je beter zal kunnen inspelen op de behoeftes van de baby. Als je leert dat je als ouder een gevoel van veiligheid en geborgenheid kan geven, zal je je minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt. Juist dit feit wordt door de meeste ouders die aan babymassage doen of gedaan hebben, als het meest positief ervaren. Bovendien kunnen jonge vaders door hun baby te masseren een bijzondere band met het kind opbouwen. Babymassage kan door iedereen gemakkelijk geleerd worden,  je hebt er geen speciale voorkennis voor nodig.

Reageer op artikel:
Masseer je baby
Sluiten