3x Makkelijke en kindvriendelijke zomerrecepten

jongen eet in de zon
Heb jij op warme zomerdagen ook geen zin om lang in de keuken te staan? Je bent zeker niet de enige. Een ritje naar de patatzaak is in zulke gevallen vaak snel gemaakt, maar gezond is dat natuurlijk niet. Daarom hebben we in dit artikel drie lekker makkelijke, kindvriendelijke en gezonde zomerrecepten voor je die zo klaar zijn. Alle recepten zijn geschikt voor vier personen, maar je kan ze uiteraard halveren of verdubbelen.

1: Zoete aardappel met kip en paprika

Voor dit recept heb je niet eens een pan nodig. Alles gaat namelijk op de bakplaat in de oven. Als je een velletje bakpapier gebruikt, heb je ook nog eens weinig afwas.

Ingrediënten voor dit recept:
• 300 gram zoete aardappel
• 500 gram kipfilet
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 theelepel kurkumapoeder
• 1 theelepel paprikapoeder
• en 1 theelepel knoflookpoeder
• Zout en zwarte peper naar smaak
• Optioneel: een witte ui in dunne ringetjes

Zo maak je het

• Verwarm je oven voor op 180 °C.
• Snijd de kipfilet in blokjes van zo’n 1,5 cm.
• Schil de zoete aardappel en snijd in wat kleinere blokjes.
• Was de paprika’s goed, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes.
• Doe alle ingrediënten in een kom en voeg hier de olijfolie aan toe. Breng op smaak met de kruiden en het zout en meng goed door elkaar.
• Verdeel over een (met bakpapier beklede) bakplaat en zet voor zo’n 25 minuten in de oven.
• Gaart het geheel niet gelijkmatig? Roer het dan halverwege even om.

Extra tips:
• Met twee middelgrote zoete aardappelen kom je ongeveer aan 300 gram.
• Koop eventueel voorgesneden kipfilet om het jezelf nog makkelijker te maken.
• Varieer met dit recept door ook eens andere kruiden en groentes te gebruiken.
• Zoete aardappelen kan je ook met schil eten als je ze grondig wast.

2: Slawraps met tonijn

Deze maaltijd staat net als de andere zomerrecepten zo op tafel. Je hebt voor dit recept niet alleen geen pannen nodig, er komt ook geen oven aan te pas. Heerlijk voor als je door de warmte geen zin hebt in een zware maaltijd.

Ingrediënten voor dit recept:
• 8 tot 12 grote slabladeren
• 350 à 400 gram tonijn uit blik
• 1 komkommer
• 100 gram cherrytomaatjes
• Halve gele paprika
• Halve rode ui
• 2 middelgrote augurken
• 4 à 5 eetlepels kwark of Griekse yoghurt
• 2 theelepels Italiaanse kruiden
• Zout en zwarte peper naar smaak

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

sla tomaat zomerrecept

Zomerrecepten: zo maak je het

• Was de slabladeren en laat deze goed uitlekken op een paar stukken keukenpapier.
• Laat de tonijn uitlekken.
• Snijd de komkommer en paprika in kleine blokjes.
• Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes.
• Snipper het halve uitje fijn.
• Snijd de augurken fijn.
• Meng de kwark of yoghurt met de kruiden en het zout.
• Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, behalve de slabladen. Meng dit goed door elkaar.
• Gebruik de slabladen als wraps en vul ze met de tonijnsalade.

Extra tips:
• Maak de tonijnsalade een paar uurtjes voordat je aan tafel gaat, dan komen de smaken beter tot hun recht. Nog eerder kan ook.
• Voeg eventueel gedroogde of verse bieslook of peterselie toe.
• Voeg eventueel ook 3 theelepels kappertjes toe.

3: Griekse quinoa salade met feta

Deze lekker frisse salade staat zo op tafel, vult goed en is vegetarisch. Ook prima van tevoren klaar te maken, dus ideaal om ’s ochtends alvast te bereiden als je een lange dag buiten de deur hebt. Deze valt dus in de categorie super handige zomerrecepten!

Ingrediënten voor dit recept:
• 200 gram quinoa
• 500 gram tomaten
• 1 komkommer
• 150 gram fetakaas
• Halve rode ui
• 100 à 150 gram ontpitte olijven
• Halve citroen
• 3 eetlepels olijfolie
• Half bosje peterselie
• Half bosje munt
• 1 theelepel oregano
• Zout en zwarte peper naar smaak

Zo maak je het

• Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Laat vervolgens afkoelen.
• Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes.
• Snipper de halve ui fijn.
• Snijd de olijven in plakjes.
• Hak de peterselie en de munt fijn.
• Meng het sap van de halve citroen, de olijfolie, oregano, zout en peper met elkaar in een grote saladeschaal.
• Voeg alle overige ingrediënten behalve de fetakaas toe aan de dressing. Meng goed door elkaar.
• Verkruimel de fetakaas over de salade en schep nog even om.

Extra tips:
• 500 gram tomaten komt neer op zo’n 5 middelgrote trostomaten.
• Ook dit recept kan je gemakkelijk eerder op de dag al klaarmaken.
• Als je een extra grote portie maakt, heb je ook meteen een gezonde lunch voor de volgende dag.

Wat is jouw favoriete makkelijke recept?

Hoe regel jij dat, op die warme zomeravonden waarop je echt geen zin hebt om te koken? Heb je een gerecht dat favoriet is bij je kids, of juist bij jezelf? Misschien een stokoud familierecept waar je nog steeds van geniet? Laat het weten en maak andere ouders blij!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.