Petra
Petra Lifestyle 17 Mar 2021

Maak een fotoboek van de baby- en peutertijd: 4 tips

Het is in veel families een traditie: een fotoboek maken van de babytijd en/of de peutertijd. Vroeger was het maken van goede foto’s lastiger dan nu. Je had een camera waarin een fotorolletje zat. Daardoor had je slechts een beperkt aantal opnames. Maar het maken van het fotoboek was na het ontwikkelen vrij eenvoudig. Dat is tegenwoordig wel anders. Je maakt gemakkelijk honderden foto’s met je mobiele telefoon. Welke foto’s ga je gebruiken? En hoe maak je een mooi fotoboek? Hier vind je 4 praktische tips als je een digitaal fotoboek wilt maken.

1. Zoek je foto’s uit op datum

Je hebt waarschijnlijk, zoals veel trotse moeders, honderden foto’s gemaakt in de baby- en peutertijd. Je begint daarom systematisch de foto’s uit te zoeken op datum. Als ze op je telefoon staan of op je computer, staan ze vaak al op datum gesorteerd. Staan ze nog niet gesorteerd? Dan is dat je eerste stap. Je hoeft ze niet perse op de dag precies uit te zoeken, maar maak wel een volgorde van wanneer ze genomen zijn. Dat is in het fotoboek ook het leukst: zo zie je je kindje weer groeien met elke foto.

2. Kies je fotoboek

Kies een fotoboek dat je wilt maken. Je kunt kiezen voor het digitaal ontwerpen van een fotoboek. Je zet dan digitaal alle foto’s op de juiste plek in het boek, waarna je het bestelt. Dit is voor veel mensen een handige keus, zeker als alle foto’s digitaal staan. Wil je toch liever een ouderwets papieren fotoboek waar je zelf de foto’s in kunt plakken? Dan zoek je daarnaar. Let er bij al meteen bij het begin goed op hoeveel foto’s je erin kwijt kunt. Dit zal bepalen welke foto’s je wel of niet wilt gebruiken. Een standaard fotoboek bevat rond de 50-80 foto’s, maar dit kan enorm variëren afhankelijk van het type boek dat je kiest.

Maak een fotoboek van de baby- en peutertijd 4 tips

3. Verdeel de foto’s over de tijdsperiode

Je hebt nu dus een fotoboek gekozen om digitaal te ontwerpen of je hebt een papieren fotoboek in huis. Tijd om een eerste indeling te gaan maken. De meeste fotoboeken worden gemaakt in chronologische volgorde. Je kunt dus vrij eenvoudig beginnen door het aantal foto’s dat in het boek past te delen door het aantal maanden dat je wilt doorlopen. Zo kom je erachter hoeveel foto’s per maand er in het boek kunnen om een evenwichtige tijdverdeling te krijgen. Je hoeft je hier niet perse aan te houden. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor minder babyfoto’s en meer peuterfoto’s, omdat je kindje dan groter is en meer actief doet. Bedenk een handige indeling. Wil je bijvoorbeeld ook foto’s van de gender reveal party en babyshower? Of begint dit fotoboek pas later?

4. Zoek foto’s uit per maand

Tijd om te beginnen per maand de leukste foto’s uit te zoeken. Welke foto’s je het leukst vindt, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Tips bij het selecteren:

  • Kies één of maximaal twee foto’s per gebeurtenis/dag
  • Kies ook foto’s waar bijvoorbeeld opa’s en oma’s, tantes of andere mensen bij staan
  • Kies foto’s waar je een blij gevoel van krijgt als je ernaar kijkt
  • Kies foto’s van belangrijke gebeurtenissen (eerste vakantie bijvoorbeeld)

De foto’s die je uitzoekt kun je alvast op volgorde in het fotoboek gaan plaatsen. Je kunt nog wat spelen met een handige volgorde om het boek mooi op te vullen.

Je foto’s uitzoeken is meestal het meeste werk. Je hebt waarschijnlijk heel veel foto’s op je telefoon staan. Maar vergeet ook niet de telefoons van anderen (je partner, de oppas etc). En misschien heb je ook wel foto’s op een losse camera. Heb je eenmaal alle foto’s verzameld, uitgezocht en geselecteerd? Dan staat niets meer in de weg om een prachtig fotoboek te maken!

Reageer op artikel:
Maak een fotoboek van de baby- en peutertijd: 4 tips
Sluiten