Maaike’s Column – Ongelukkig rijk

Het is te laat, die kleine aandachtslurper is al in mijn leven. Er is geen weg terug. Mijn geluk staat op het spel. Sterker nog: mijn geluk gaat naar de knoppen. Tja, als ik toen de kennis van nu had gehad, dan was ik er nooit aan begonnen. Waaraan? Aan kinderen natuurlijk!

Bezint eer ge begint: je gooit je geluk voor lange tijd overboord met de komst van een kind in je leven. Tenminste, als we de bevindingen uit het promotieonderzoek van Babette Pouwels mogen geloven. Na de geboorte van hun eerste kind zijn ouders jarenlang ongelukkiger. Mannen hebben zeven jaar last van een verminderd geluksgevoel, vrouwen zelfs vijftien jaar. Zo concludeert Pouwels uit onderzoek waarop ze in februari 2011 aan de Universiteit van Utrecht promoveerde.

Vaders zijn vooral ontevreden over het inleveren van inkomen en vrije tijd. Opvallend, aangezien mannen er in inkomen en vrije tijd nauwelijks op achteruit gaan. Pouwels vermoed dat de invulling van de vrije tijd (meer tijd met gezin, vrije tijd meer versnipperd) mannen vooral steekt. Daarnaast moeten mannen eraan wennen dat een aardig deel van hun inkomen opgaat aan de kinderen. Tsss, wat dachten die koekenbakkers dan? Gratis naar de crèche, één luiertje per week verwisselen? Moeders boeten in aan vrije tijd en inkomen, dat maakt hen ongelukkiger. Zij besteden minder tijd aan betaald werk. Veel meer tijd dan voorheen gaat op aan huishouden en zorg voor de kinderen. Ja, beste ouders (in spe), een kind kost tijd en geld….surprise, surprise.

Stel je voor: paniek maakt zich meester van stellen met een kinderwens. Je geluk op de proef stellen?? Ze nemen weer massaal hun toevlucht tot anti-conceptiemiddelen. Het geboortecijfer daalt drastisch. De aarde raakt dunbevolkt. Het klimaatprobleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voedselschaarste is passé. De mens sterft langzaam, maar gelukkig, uit. En de aarde slaakt een zucht van verlichting.

Zeker weten doe ik het niet, maar ik geloof dat de mensen die hun kinderwens bijstellen op basis van het promotieonderzoek van Pouwels op één hand te tellen zijn. Vreemd toch? Want wie kiest er nou voor jarenlang meer ongeluk?

Ongeluk? Ik zeg: rijkdom. Zo vatte een vriendin van mij het hebben van een kind ooit puntig samen. Toentertijd dacht ik enigszins sceptisch: ‘Ja, ja, dat roepen al die kersverse moeders stuk voor stuk, ook al is het armoe troef!’. Anderzijds, ik was zwanger en hoopte natuurlijk op exorbitante rijkdom.

Mijn vriendin had gelijk. Een kind is een ware verrijking. Dan maar ongelukkig rijk…

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.