Lydia’s column – Nesten in je haar

Naast moeder ben ik ook docent… Vorig jaar gaf ik een les over rouwverwerking bij kinderen en toen een aantal weken geleden de kleine Jesse in Hoogerheide op een zeer gewelddadige manier om het leven kwam, besloot ik de lessen om te gooien en de les over rouwverwerking weer op het programma te zetten.

Ik begon met de woorden “Je kunt niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken.” Ik begon met deze woorden, evenals vorig jaar, maar waar de woorden vorig jaar nog zo mooi klonken, kwamen ze nu leeg en koud op me over. En hoe ik ook redeneerde, ik kon er weinig van maken.

Totdat ik het forum bezocht en zag hoe mensen met elkaar omgaan. Geweldig. Want ook op een forum kom je zulke dingen tegen. Vaste bezoekers van het forum zijn al meerdere malen diep getroffen door het overlijden van hele kleine kindjes. Niet door geweld, maar door soms onduidelijke oorzaken.

De kracht van een forum schuilt in de onderlinge steun die bezoekers elkaar geven. Je ziet dat mensen contacten opbouwen, soms nog voor de zwangerschap, wanneer een zwangerschap uit blijft, wanneer een zwangerschap wordt afgebroken. Nare dingen, die samen gedeeld worden.
En ook de mooie dingen worden gedeeld. Er wordt samen gelachen om gekke foto’s van mooie kinderen. Er wordt gepraat over opvoeding en voeding.

Een forum als een gemeenschap op je beeldscherm. Daar gaat een grote kracht van uit. De vogels van het verdriet vliegen ook over op het forum, en soms lijkt het of ze niet weg te jagen zijn. Een vogelverschrikker plaatsen heeft geen zin, want ze komen gewoon. Daar kom je niet onderuit, maar de steun die bezoekers elkaar geven is overweldigend, en misschien helpt dat om de nesten een beetje tegen te gaan.

En mocht er wel zo’n nest in het haar van een bezoeker ontstaan, dan weet ik zeker dat hele forum in staat is om die boel weer te ontwarren, om het haar een beetje kambaar te maken, zodat iedereen er weer prachtig bij loopt! 

Reageer op dit bericht!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.