Luizen en Neten

Hoofdluis is niet iets wat je makkelijk kunt voorkomen, zeker niet als je kleuter naar school gaat. Het vervelende beestje voelt zich daar prima thuis en trippelt vrolijk van de ene jas naar de andere of via een sjaal of knuffel en natuurlijk via het hoofd. Je kind krijgt jeuk op zijn hoofd en rode vlekjes in zijn nek. En dan krab je ook een keer achter je oor, en dan bedenk je je “iiiiiiiieeeeeeeek” we zullen toch geen luizen hebben? Hoofdluis komt erg veel voor en zijn gelukkig niet schadelijk, wel erg vervelend. Maar met veel geduld en volharding kun je het winnen van deze vervelende beestjes.

Luizen en neten
Luizen leven op plaatsen waar veel kinderen contact met elkaar hebben. Bijvoorbeeld op school kunnen ze zich prima voortplanten en verspreiden. De beestjes kunnen direct oversteken van het ene hoofd naar het andere of via een omweg zoals jassen, knuffels, kammen en borstels. Luizen kunnen niet springen of vliegen maar wel erg hard lopen. Volwassenen kunnen het natuurlijk ook krijgen.

Hoe ziet een hoofdluis eruit?
Het is een grijsblauw insect, twee tot vier millimeter lang. Het leeft van mensenbloed en als hij heeft gedronken is hij roodbruin van kleur. Om aan bloed te komen prikt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk. Een volwassen hoofdluisvrouwtje legt vijf tot negen eitjes per etmaal. Dat zijn de neten die zitten vastgeplakt aan het haar, vlakbij de hoofdhuid. Na zes tot negen dagen komen de larfjes uit. De lege neten blijven aan het haar geplakt zitten. Zo’n larve is binnen zeven á tien dagen volwassen en kan dan ook weer eitjes leggen. Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder hun gastheer “de mens” leven. Ze blijven het liefste op het hoofd zitten. Als een luis van de mens afgaat kan hij ongeveer 48 tot 55 uur blijven leven.

Jeuk
Bij een eerste besmetting duurt het soms weken voordat er jeuk optreedt. De allergische reactie begint niet meteen. Wie vaker besmet wordt, krijgt vaak eerder jeuk.

Neten
Ga je zoeken, dan vind je soms neten: ovale witte eitjes, kleiner dan 1 millimeter, vastgeplakt aan een haar meestal zitten ze achter de oren of in de nek. Verse eitjes zitten vaak tegen de hoofdhuid, oudere lege neten zijn met de groei van het haar verder van de hoofdhuid afgeraakt. Neten die anderhalve cm van de hoofdhuid afzitten zijn leeg.

Luizen
Deze zelf vind je alleen maar als je er met een luizenkam naar opzoek gaat. Maar ze hebben sensoren en kunnen je dus makkelijk ontwijken.

Wil je zeker weten of er luizen op iemands hoofd zitten dan kun je deze methoden toepassen:

  • was het haar met gewone shampoo en spoel het uit;
  • bescherm bij kleine kinderen de ogen met een washandje;
  • doe crèmespoeling in het haar en spoel deze niet uit;
  • kam eventueel knopen en kitten uit het haar;
  • laat je kind het hoofd voorover houden boven bijv. een wasbak;
  • kam het haar van achter naar voren met een luizenkam tegen de hoofdhuid aan;
  • begin bij het ene oor en eindig bij het andere oor;
  • houd een papieren zakdoek, keukenrol of iets dergelijks bij de hand;
  • veeg de kam regelmatig af en kijk of er luizen zichtbaar zijn;
  • spoel de crèmespoeling uit;
  • laat je kind rechtop zitten en kam het natte haar achterover;
  • kam dan nog eens met de luizenkam, maar nu van voor naar achter;
  • kam weer van oor tot oor;
  • veeg de kam telkens af en kijk of er luizen zitten.

Als iemand in je gezin luizen heeft, controleer dan elk gezinslid op deze manier. Waarschuw de peuterspeelzaal of school van je kind om verdere uitbreiding te verkomen.

 

Reageer op artikel:
Luizen en Neten
Sluiten