Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Luistervaardigheden

Heb je het gevoel dat je meer tegen je kind praat dan met hem? Heel veel kinderen hebben selectieve luistervaardigheden- ze horen precies wat ze willen horen, en de rest dringt niet tot ze door. Om het luisterend vermogen te versterken heeft het net als een spier constante oefening nodig.

Hier vind je een aantal suggesties om de luistervaardigheid van je kind te stimuleren:

  • Praat constant tegen je kind. Vertel dat je net een interessant verhaal hebt gelezen in de krant, of over een interessant gesprek dat je met een collega op werk hebt gehad. Probeer er een gewoonte van te maken om de dagelijkse klusjes in huis te beschrijven. Als jullie samen in de keuken staan om het avondeten te bereiden, kun je bijvoorbeeld zeggen dat je twee kopjes water nodig hebt voor een kopje rijst. Het lijkt misschien alsof je kind niet luistert, maar dit is wel zo. Wees niet verrast als hij wat je hebt gezegd herhaald tegen iemand anders. En onthou goed dat kinderen van nature imiteren, dus let goed op je taalgebruik!
  • Probeer van het lezen een interactieve bezigheid te maken. Wanneer je voorleest uit een boek, stop dan even bij het omslaan van de bladzijde en vraag, ‘Wat denk je dat er nu zal gebeuren’?, zo denkt je kind mee en luistert hij beter naar de rest van het verhaal.
  • Luister samen naar verhaaltjes. Bibliotheken of boekwinkels hebben vaak luisterverhaaltjes op cd voor kleine kinderen. Je kunt deze ook in de auto afspelen om je kind te leren luisteren.

 

Reageer op artikel:
Luistervaardigheden
Sluiten