Petra
Petra Gezondheid baby 10 Oct 2011

Luieruitslag

Omdat de babyhuid dunner is dan de huid van een volwassene (ongeveer half zo dik) en omdat de billetjes het grootste deel van de dag in de warme omgeving van een luier rondbrengen is het begrijpelijk dat de meeste baby’s op een gegeven moment last krijgen van luieruitslag.

De meest voorkomende oorzaak van luieruitslag is vochtigheid. Als de huid vochtig is, raakt hij makkelijk geïrriteerd of geïnfecteerd. Urine en ontlasting kunnen de huid irriteren. Hoe langer de babyhuid in contact is met urine of ontlasting, hoe groter het risico op luieruitslag. Luieruitslag begint meestal met een licht rode verkleuring. De huid kan puistjes en blaasjes beginnen te vertonen en warm aanvoelen. Wanneer dit niet wordt behandeld, dan kunnen open, bloedende plekjes ontstaan.

Luieruitslag kan gepaard gaan met een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie veroorzaakt een vochtige, rode uitslag met witte of rode pukkeltjes. Raadpleeg het consultatiebureau of de huisarts als je denkt dat jouw baby een schimmelinfectie heeft.

Tips om luieruitslag te verkomen:

  • Zorg ervoor, dat de huid van uw baby dag en nacht zo droog mogelijk blijft.
  • Controleer regelmatig de luier en verschoon uw baby zodra de luier vuil of nat is. Bij pasgeborenen kan dit om het uur zijn.
  • Geef de baby altijd een schone luier als je hem in zijn bedje legt om te gaan slapen.
  • Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk lucht bij de huid van de billen kan komen. Laat desnoods de baby een tijdje zonder luier liggen.
  • Vermijd het gebruik van geparfumeerde zepen of lotions.
  • Crèmes of zalfjes mogen alleen worden aangebracht om een specifieke aandoening, zoals eczeem of een schimmelinfectie te behandelen. Gebruik zogenaamde “mediche” crèmes alleen na overleg met de huisarts. “Gewone” cremes kunnen zonder overleg met de huisarts worden aangebracht.
  • Gebruik geen talkpoeder! Bij baby’s kan dit poeder tot verstikking leiden.

Wanneer er na een aantal dagen geen verbetering zichtbaar is, de uitslag geïnfecteerd raakt of uw baby koorts krijgt, neem dan contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.

 

Reageer op artikel:
Luieruitslag
Sluiten