Petra
Petra Lifestyle 27 May 2024

Leven met tijdelijke invaliditeit en kleine kinderen

Niemand verwacht het; een ongeval kan plotseling je leven op zijn kop zetten. Vooral wanneer je kleine kinderen hebt, kan dit allesbehalve praktisch zijn. Tijdelijke invaliditeit brengt grote uitdagingen met zich mee. Dit artikel biedt praktische tips om deze periode draaglijker te maken.

De impact van tijdelijke invaliditeit

Een ongeval kan in een oogwenk gebeuren en je wereld op zijn kop zetten. In de eerste dagen na het ongeval is het cruciaal om goede medische zorg te krijgen en je situatie te begrijpen. Neem de tijd om te herstellen en wees niet bang om hulp te vragen aan familie en vrienden.

Als je door een ongeluk tijdelijk invalide raakt, verandert je dagelijkse routine drastisch. Taken die eens eenvoudig leken, zoals het verzorgen van je kinderen, worden plots complexe uitdagingen. Het accepteren van deze nieuwe realiteit is de eerste stap naar aanpassing.

Aanpassen van je woonomgeving

Wil je je mobiliteit vergroten? Dan zijn aanpassingen de eerste stap. Overweeg drempelhulpen, aangepaste badkamers en brede deuren voor scootmobieltoegang. Informeer bij lokale leveranciers, zoals scootmobiel centrum, over de hulpmiddelen die ze bieden.

Het betrekken van je kinderen

Het betrekken van je kinderen

Communicatie is key. Leg op een eenvoudige manier aan je kinderen uit wat er gebeurd is en wat dit betekent voor het dagelijks leven. Betrek ze op een leuke manier bij je herstel door ze kleine taken te geven die helpen bij je dagelijkse routine.

Het blijven ondernemen van activiteiten met je kinderen is belangrijk voor de gezinsdynamiek. Kies voor toegankelijke uitjes die je kunt doen vanuit je nieuwe scootmobiel. Parken met verharde paden of lokale dierentuinen zijn vaak een goede optie. Of begin nieuwe hobby’s/activiteiten die je gezellig samen binnenshuis kan uitvoeren.

Routines aanpassen

Met kleine kinderen zijn routines goud waard, maar wat als die routines plotseling veranderen? Werk samen met je partner of een naaste om een nieuwe dagindeling te maken. Hierin is ruimte voor rust, verzorging van de kinderen en gebruik van je scootmobiel om toch mobiel te blijven binnen en mogelijk ook buiten het huis.

Belangrijk! Deze situatie is zowel aanpoten voor jou als je partner. Het is zodoende zaak om ook rekening te houden met de impact om je partner.

Netwerken en ondersteuning

Naast fysieke ondersteuning is emotionele ondersteuning van groot belang. Sluit je aan bij supportgroepen voor mensen die een soortgelijke ervaring doormaken. Dit biedt niet alleen steun maar ook praktische tips uit eerste hand. Zoek daarbij ook steun bij vrienden, familie en lokale steungroepen. Deze netwerken kunnen praktische hulp bieden, zoals kinderopvang of vervoer, en een emotionele uitlaatklep zijn.

Praktische hulpmiddelen en aanpassingen

Naast de aanschaf van een nieuwe scootmobiel, kun je ook andere hulpmiddelen overwegen zoals grijpers om voorwerpen gemakkelijk te bereiken zonder te bukken. Technologische hulpmiddelen zoals spraakgestuurde apparaten kunnen ook een grote hulp zijn.

Veerkracht en vooruitgang

Hoewel tijdelijke invaliditeit een uitdagende tijd is, vooral met kleine kinderen, kun je met de juiste hulpmiddelen en een sterk support netwerk deze periode overwinnen. Herinner jezelf eraan dat deze situatie tijdelijk is en dat veerkracht en aanpassingsvermogen je door deze moeilijke periode kunnen loodsen.

Reageer op artikel:
Leven met tijdelijke invaliditeit en kleine kinderen
Sluiten