Leert jouw kind nog wel fietsen?

Het was met vallen en opstaan. Ik weet nog dat ik heel stoer wegreed op mijn fiets zónder zijwieltjes en vervolgens pardoes de prikstruiken bij de buren inreed. Natuurlijk verbeet ik de pijn en waagde gewoon nog een poging – of dertig. Uiteindelijk kon ik vol trots over de stoep heen en weer rijden. Fantastisch vond ik het! Daarom was ik extra verbaasd over het nieuws dat ik las: steeds minder kinderen leren fietsen. Leert jouw kind het nog wel?

Kinderen skippen verkeersexamen

VVN (Veilig Verkeer Nederland) neemt jaarlijks bij duizenden basisschoolleerlingen het verkeersexamen af. Tijdens dit examen moeten de kinderen op de fiets een route afleggen, om te kunnen laten zien dat zij het fietsen onder de knie hebben en de verkeersregels kennen. Bij VVN merkt men echter dat er jaarlijks steeds minder kinderen deelnemen aan het praktijkexamen, simpelweg omdat ze niet of niet goed kunnen fietsen. Sommige kids hebben niet eens een fiets, waardoor ze helemaal niet kunnen meedoen met het verkeersexamen. VVN noemt dit zorgelijk. Op de basisschool gaan er nog maar weinig kinderen op de fiets naar school. De meeste lopen of worden met de auto gebracht. Dit verandert echter wanneer ze naar de middelbare school gaan. Dan moeten ze ineens iedere werkdag op de fiets – mét een zware rugtas op de rug. En dan is het natuurlijk van groot belang dat ze het fietsen en de verkeersregels goed onder de knie hebben!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jongen fiets zijwieltjes

Kies de juiste fiets

Om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, is het belangrijk dat de fiets past bij de lengte van je kind. Het is belangrijk dat je kind snel kan afstappen wanneer het moet stoppen, maar het zadel moet ook weer niet té laag staan. Fietsen op een te kleine fiets is namelijk ontzettend vermoeiend, weet ik uit eigen jeugdige ervaring 😉 Let er daarnaast ook op dat je kind goed zichtbaar is in het verkeer. Een fiets moet goede verlichting hebben, maar bijvoorbeeld ook reflectoren aan de achterzijde en in de wielen. Ook een goede fietsbel hoort tot de basisbenodigdheden. In veel landen is ook een fietshelm verplichte kost. Dit is in Nederland niet het geval, en mijn kids willen ook ‘no way’ met een helm de straat op. Aan de andere kant; jaarlijks verongelukken in Nederland 180 fietsers… Een helm is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Wat denk jij? Toch maar invoeren?

Reageer op artikel:
Leert jouw kind nog wel fietsen?
Sluiten