Lage bloeddruk zwangerschap

Je hebt het waarschijnlijk al eens eerder gehad, een lage bloeddruk. Maar dit keer heb je te horen gekregen of gemeten dat je een lage bloeddruk hebt tijdens je zwangerschap. Is dat dan niet gevaarlijk voor je baby? Wat kan je er eigenlijk tegen doen? Het is natuurlijk niet leuk om een lage bloeddruk te hebben, aangezien je dan snel duizelig of slap wordt. Hieronder staat een antwoord op al je vragen.

Je bloeddruk in de gaten houden

Bij de controles die je bij de verloskundige hebt, wordt je bloeddruk ten alle tijden gemeten om te bekijken of deze op peil is. Sommige moeders kiezen er zelf voor om een bloeddrukmeter te kopen en deze meting uit te voeren om in de gaten te houden of de bloeddruk niet te laag is.

  • Normale bloeddruk: 120/80
  • Te lage bloeddruk: 90/60 of lager

De bloeddruk geeft namelijk aan hoe het zit met de druk in de bloedvaten. Wanneer je druk wordt gemeten, dan worden twee waarden bepaald, namelijk:

  • De bovendruk: Dit is de meting van de bloeddruk tijdens een hartslag
  • De onderdruk: Dit is de meting van de laagste bloeddruk tussen twee hartslagen in

Heb je een normale bloeddruk? Dan is er natuurlijk niets aan de hand en hoef je ook niets te doen. Heb je een te lage bloeddruk? Dit is niet gevaarlijk voor je baby, wel kan je je af en toe duizelig en slap voelen. Het is daarom belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Die bespreken wij hieronder.

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent zal je merken dat je je slap en duizelig zal voelen doordat je bloeddruk zal dalen. Dit hoort namelijk gewoon bij een normale zwangerschap. Vanaf ongeveer 16 weken kan je hier even flink last van hebben. Dit zal blijven aanhouden tot je 20 weken zwanger bent, want dan wordt namelijk het laagste punt bereikt. Dit wordt ook wel de mid pregnancy drop genoemd in het Engels. Na de twintigste week van je zwangerschap zal je bloeddruk weer stijgen.

Wat is de oorzaak?

Dit komt namelijk door de zwangerschapshormonen, waardoor de wand van je bloedvaten zullen verslappen/verzwakken. Ze kunnen dan minder samentrekken en dit zal er toe leiden dat je een lage bloeddruk krijgt.

Wat kan je doen tegen een lage bloeddruk?

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap goed en voldoende eet en drinkt. Een extra snufje zout in het eten kan ook helpen om een hogere bloeddruk te krijgen. Hieronder wat goede tips.

  • Neem een zout dropje of zorg ervoor dat je een kopje soep neemt.
  • Zorg ervoor dat je rustig opstaat wanneer je bent gaan liggen of zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet duizelig zal worden.
  • Het is belangrijk om voldoende te bewegen zodat het bloed in het lichaam blijft stromen. Blijf ook gewoon doorgaan met bewegen wanneer je buik met een week of 30 steeds meer in de weg gaat zitten. Denk dan aan een sport zoals zwemmen, waarbij je weinig last heb van je buik.
  • Mocht je zitten of liggen, zorg er dan voor dat je voeten een stukje hoger liggen zodat het bloed makkelijker naar je hoofd kan stromen. Dit voorkomt dat je duizelig wordt.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Lage bloeddruk zwangerschap
Sluiten