Petra
Petra Gezondheid baby 13 Oct 2011

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een aandoening die berust op het ontbreken van het enzym lactase. Dit wordt lactasedeficiëntie genoemd. Lactase is verantwoordelijk voor de afbraak en opname van lactose (melksuiker) in de darm. Bij lactasedeficiëntie kan de lactose die van nature in melk voorkomt niet afgebroken worden.

De niet opgenomen lactose wordt in de darm door bacteriën omgezet in o.a. melkzuur waardoor de dikke darm geprikkeld raakt en er een zuur stinkende diarree (gistingsdiarree) ontstaat. De diagnose kan worden gesteld door het bloedsuikergehalte na gebruik van lactose te bepalen, maar tegenwoordig meestal door een eenvoudige ademtest.

Over lactose bestaat nogal wat verwarring. Lactose is namelijk een bestanddeel van koemelk, namelijk de melksuiker. Toch is er een verschil tussen koemelkallergie (hierover straks meer) en lactose-intolerantie, hoewel de klachten hetzelfde kunnen zijn en er mogelijk op dezelfde producten (koemelk) wordt gereageerd. Maar met een koemelkallergie verdraag je over het algemeen wel lactose en met een lactose-intolerantie verdraag je over het algemeen wél de koemelkeiwitten.

Het probleem is alleen dat aan de hand van verpakkingen niet is af te lezen of een product dat lactose bevat, lactose bevat die niet in aanraking is geweest met de eiwitten uit de koemelk. Het kan dus zijn dat de lactose in de voorbewerking niet zuiver is verworven en in contact is gekomen met eiwit. Dan zal een koemelkeiwit allergisch kindje ook reageren op het product. Omdat veel voedingsmiddelen-fabrikanten lactose als (goedkoop) vulmiddel gebruiken, is dit heel vaak niet de zuivere variant. De enige methode hoe hier achter te komen, is de fabrikant te benaderen en antwoord te vragen aan iemand die weet waar hij over praat. Dat is zeker niet de eerste de beste in het algemeen.

Soja-eiwitallergie
Bereidingen op basis van soja-eiwitten geven aanleiding tot allergische reacties waarvan de symptomen volledig overeenstemmen met die veroorzaakt door koemelkeiwitten. 25 à 60 % van de kinderen die een allergie voor koemelkeiwitten vertonen, zullen eveneens tegen soja-eiwitten reageren. Vroeger werd aan kinderen met koemelk allergie als alternatief sojamelk gegeven, maar daar is men van terug gekomen. Het blijkt namelijk dat de eiwitten uit de sojamelk (en hetzelfde geldt voor geitenmelk) dezelfde structuur vertonen en daardoor dezelfde problemen (allergische reactie) kunnen creëren. Geef zo’n kind dus nooit gewone soja- of geitenmelk.

Bijna alle kinderen groeien over een koemelkallergie heen, vaak rond hun tweede of derde levensjaar. Een soja allergie is vaak echter veel hardnekkiger en soms kom je daar helemaal niet vanaf. En er zijn ook geen aanwijzingen dat het gebruik van bereidingen op basis van soja-eiwitten (al dan niet gecombineerd met borstvoeding) een bescherming zou bieden tegen de ontwikkeling, later in het leven, van symptomen van allergie. Soms kan het echter wel een alternatief zijn, maar ondanks dat wordt het toch afgeraden – zeker voor de leeftijd van 1 jaar.

 

Reageer op artikel:
Lactose-intolerantie
Sluiten