Petra
Petra Bevalling 20 Apr 2018

Kreeg jij na de bevalling je oude figuur weer terug?

Ik viel gisterenavond van verbazing bijna van de bank toen ik het hoorde: het ideale ‘plus size’-model heeft kledingmaat 42. Nu weet ik dat het gemiddelde model een maatje 34/36 heeft, maar als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlandse vrouw ook maat 42 heeft, klinkt ‘plus size’ wel heel extreem! Gelukkig wordt het tegenwoordig ook wel een ‘curvy’ figuur genoemd en die term klinkt dan toch net wat vriendelijker. Zelf heb ik me erbij neergelegd dat ik nooit meer in maatje 36 zal passen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby bevallen geboorte

Wat een zwangerschap doet met je lichaam

Hoewel ik met mijn kledingmaat 40 eigenlijk niet echt mag zeuren, denk ik nog weleens met weemoed terug aan het gewicht en figuur dat ik had voordat ik drie keer zwanger was. Al met al scheelt dat toch zo’n vijf kilo per kind. Vijftien kilo in totaal dus – een hoeveelheid waar ik helaas toch even van schrik als ik het zo opschrijf. Terwijl ik toch mijn best gedaan heb om na mijn bevallingen snel weer op gewicht te komen. Ik heb heel wat tips in praktijk gebracht; minstens 2 liter water per dag drinken, voldoende sporten en letten op wat je eet. Helemaal de oude ben ik er niet mee geworden. Zo heb ik het idee dat mijn heupen veel breder zijn dan voor mijn zwangerschappen. Herkenbaar? Om mij heen hoor en zie ik dat ik niet de enige moeder ben die worstelt met kilo’s die niet meer willen verdwijnen. Kreeg jij na de bevalling je oude figuur wel weer terug? Knap als dat gelukt is, maar als het niet gelukt is: wees gerust, je bent niet alleen!

Blij met mijn lijf

Ik ben er inmiddels wel mee opgehouden om mijn eigen figuur te vergelijken met de lijven van al die jonge, dunne modellen. Het leven blijkt namelijk ook best leuk te zijn als je niet in maatje 34/36 past. Zolang je gezond bent en je gewicht je niet in de weg zit bij dat wat je wilt doen, is het toch prima? De tijd dat je je met een maatje meer alleen in een vorm- en kleurloze tuniek kon hijsen is gelukkig ook al lang voorbij. Kleurrijke lange zomerjassen en fleurige jurkjes voor een maatje meer kun je tegenwoordig in bijna iedere winkelstraat en ook in online shops vinden. Een paar kilo extra is dus echt geen reden om er als een grijze muis bij te lopen. Wees trots op je lijf, zeker na een bevalling. Je hebt negen maanden lang een kleine in je buik gehad. Dat is toch iets om blij over te zijn en niet iets om je voor te schamen? Dus hup meiden: doe wat je wilt doen en laat een paar kilo’s meer of minder je plezier niet bederven!

Reageer op artikel:
Kreeg jij na de bevalling je oude figuur weer terug?
Sluiten