Kraampakket

kraampakket
Naast de bekende “pretpakketten”, zul je rond de 34e week van je zwangerschap een kraampakket ontvangen. Indien je in het begin van je zwangerschap bij je zorgverzekeraar hebt aangegeven zwanger te zijn, vraag je kraamzorg aan. Bij een aanvullende verzekering ontvang je een kraampakket gratis. Indien je niet in aanmerking komt voor je kraampakket, dan kun je zelf de belangrijkste medische spullen of een volledig kraampakket aanschaffen via www.babyshoppen.nl of bij Natalis, die experts zijn op dit gebied. De kosten voor een kraampakket zijn ongeveer € 20,- tot € 45,-. Afhankelijk van welk pakket je bestelt.

Op het eerste gezicht ben je wellicht geneigd om dit pakket heel ver weg te zetten omdat dit niet bijdraagt aan die romantische roze wolk waar je op zit maar let erop dat in het kraampakket echt noodzakelijke dingen zitten die voor de kraamvrouw en jou onmisbaar zijn. Waarschijnlijk zal er iemand van de kraamzorg een aantal weken voor je uitgerekende datum langskomen voor een intake gesprek en zij zal je dan tevens erop attenderen of je de juiste, noodzakelijke spullen in huis hebt.

Wat kun je verwachten van het kraampakket, wat zit erin en waar heb je het voor nodig?

Matrasbeschermer:
Dit bedzeil beschermt je matras voor het eventueel breken van de vliezen. Om “nattigheid” te voorkomen plaats je deze ongeveer 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum om je matras met de papieren kant naar boven.

Onderleggers:
Dit zijn dunne, zachte papieren “lakens” die je boven je overtrekhoes kunt plaatsen. Naast het opvangen van bloed en vruchtwater tijdens de bevalling (indien je thuis bevalt) kunnen deze ook gebruikt worden wanneer je na de bevalling onderzocht wordt door de verloskundige of kraamvrouw om eventueel bloed van het navloeien op te vangen. Indien je ze niet gebruikt bij je bevalling kunnen ze nog van pas komen wanneer je met je kleine ergens naartoe gaat en je wilt hem of haar verschonen.

Kraammatras:
Deze extra beschermer legt de verloskundige of kraamverzorgster tijdens de bevalling boven op de blauwe matrasbeschermer. Meestal gebeurt dit vlak voordat je gaat persen. Het kraammatras is wat dikker dan het zeiltje en extra absorberend. En dat is wel nodig, want tijdens de bevalling kun je aardig wat vruchtwater verliezen en soms komt er ook een hoeveelheid vocht mee als het hoofd van je baby wordt geboren.

Hygiënische zeep/hygiënische handgel:
Dit gebruikt de verloskundige of kraamverzorgster wanneer ze met de verzorging van jou of de baby bezig is. Zo wordt de kans op infecties verkleind. Ons advies is een pompflacon hygiënische zeep te gebruiken, optimaal hygiënisch en op meerdere plekken te gebruiken.

Steriele navelklemmen:
Wanneer je kind geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd. Op het stompje dat achterblijft wordt een navelklem geplaatst. Dit is om het bloeden te laten stoppen. Deze navelklem zal meestal een aantal dagen blijven zitten en valt er vanzelf af samen met het stompje.

Luiertape:
Vroeger werd dit gebruikt om katoenen luiers mee vastgemaakt. Tegenwoordig gebruikt de kraamverzorgster dit om de luiertruitjes mee vast te maken.

Inlegluiers:
Als je vruchtwater verliest zal dat niet in een keer gebeuren. Om het vruchtwater op te vangen kun je deze luiers gebruiken. Zij vangen de resten van het vruchtwater op en eventueel bloed. Tevens kun je dan zien of de kleur van het vruchtwater is zoals het hoort te zijn en of je niet teveel bloed verliest.

Gaaskompressen:
Wanneer je tijdens de bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt (dit klinkt vaak erger dan het is!) zul je moeten worden gehecht. Met de steriele gaasjes reinigt je verloskundige of kraamverzorgster de wond. Ook wordt het gaasje gebruikt om het stompje van de navelstreng te binden.

Kraamverband:
Je zult hier van tevoren niet blij mee zijn maar wanneer je eenmaal bevallen bent zijn de kraamverbanden onontbeerlijk. Denk aan maxi maandverband en dan nog 2 keer zo groot.

Tip: gooi ze echt niet meteen weg. Je zult ze nodig hebben en er heel misschien nog blij van worden wanneer je na de bevalling nog bloed vloeit. In de baarmoeder zit namelijk nog een wond waaraan de placenta vastzat. Deze moet helen en dit duurt meestal ongeveer 1 week. Na deze week is je baarmoeder weer op “vroegere” grootte en kun je overgaan op gewoon maandverband. Meestal duurt dat ook nog ongeveer 1 week.

Flesje alcohol:
Met alcohol kan de verloskundige of kraamverzorgster de thermometer desinfecteren waarmee jouw, of de baby’s temperatuur na de bevalling wordt gemeten. Indien je verdoofd dient te worden (bijv. bij een hechting) zal je verloskundige ook eerst de huid schoonmaken.

Verbandwatten:
Om te ontsmetten heb je behalve de alcohol ook de watten nodig om de te gebruiken instrumenten mee af te vegen.

Naast bovenstaande zaken zullen er in het kraampakket misschien nog andere spullen bijgeleverd worden. Dit verschilt per verzekeraar. Kijk eens op de website van je verzekeraar, wellicht wordt daar vermeld welke spullen in het kraampakket worden geleverd.

Indien je nog niet weet of je in aanmerking komt voor een kraampakket, neem dan meteen contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen dit meestal zien aan de hand van 1 druk op de knop.

 

3 REACTIES

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.