Koud tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je last hebben van verschillende kwaaltjes. Zo zal je veel vaker moeten plassen, last hebben van pijntjes in je lichaam en nog vele andere kleine kwaaltjes. Daarnaast kan je last krijgen van koude rillingen tijdens de zwangerschap. Dat is een van de meest voorkomende kwalen bij zwangere vrouwen. De meesten krijgen het koud in het begin van de zwangerschap, waarbij het stopt met een week of 15. Bij anderen zal dit echter de hele zwangerschap aan blijven houden. Dus wees niet verbaasd als je met 34 of 35 weken zwangerschap nog steeds het liefst de kachel wat hoger zet. Maar hoe komt het nu dat je het steeds koud hebt? En het belangrijkste: wat kan je er nu tegen doen? Is er überhaupt wel iets wat je kan doen of gaat het vanzelf weg?

Koud bij zwangerschap

Aan het begin van je zwangerschap of de hele zwangerschap door kan je last krijgen van “het koud hebben”. Vaak wordt er juist aangegeven dat zwangere vrouwen het warm hebben, alleen geldt dit dus niet voor iedereen. Er zijn namelijk veel vrouwen die het koud hebben. Anderen hebben het weer warm en koud, afwisselend dus. Het verschilt per vrouw.

Een van de belangrijkste redenen waarom je het koud of warm hebt is het hormoon genaamd oestrogeen. Deze regelt namelijk de thermostaat in het lichaam en bij verandering zal dus ook de temperatuur veranderen. Tussen week 8 en week 10 van de zwangerschap zal de placenta meer oestrogeen aanmaken, hierdoor zal er meer bloed stromen door je lichaam. Door de aanmaak van deze oestrogeen zal je het dus koud of warm krijgen. Dat is per persoon verschillend en het is dus niet te zeggen of je het koud of warm zal hebben.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Daarnaast is er nog een oorzaak, namelijk vermoeidheid. Er gebeurt zoveel in het lichaam, alles is aan het veranderen en dat vergt natuurlijk veel energie van je lichaam. Je zal je dus sneller moe voelen en zijn. Tijdens de eerste maanden en in de laatste maand zal dit vooral het geval zijn, aangezien je lichaam zich in het begin voorbereid op de creatie van je baby en aan het eind zich zal voorbereiden op de geboorte.

Waarom heb je het koud tijdens je zwangerschap?

Er wordt vaak beweerd dat vrouwen het tijdens de zwangerschap heel warm hebben en dat ook de komende maanden zullen hebben, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn namelijk vrouwen die het altijd koud hebben of het afwisselend koud en warm hebben. Zoals je hierboven hebt gezien kan je er zelfs koude rillingen aan overhouden. Je kan er niet alleen heel koud van worden, maar je krijgt dan ook koude handen en voeten. Vaak ook in combinatie met hoofdpijn. Maar hoe komt het toch dat je het koud hebt bij je zwangerschap?

Dankzij de verandering in je lichaam verandert alles mee en zo ook je hormonen. Het hormoon oestrogeen is een hormoon die de temperatuur in je hersenen kan beïnvloeden. Dat is ook precies de reden waarom vrouwen vaker last hebben van koude handen en voeten dan mannen. De placenta produceert tijdens je zwangerschap meer oestrogeen waardoor je sneller een koud gevoel krijgt tijdens je zwangerschap. Daarnaast kan het ook zijn dat je gewoon moe bent. Vermoeidheid kan er namelijk gewoon voor zorgen dat je het koud krijgt.

Wat kan je er tegen doen?

Zoals je hebt kunnen lezen heb je het koud gekregen door een verandering van hormonen in je lichaam die je lichaamstemperatuur aantasten. Er is niet echt een wondermiddel dat je warmer zal maken, aangezien het door de hormonen komt. Er zijn echter wel wat dingen die je kan doen waardoor jet het wat warmer zal krijgen, namelijk:

  1. Het is belangrijk om je goed te kleden. Zorg er dus voor dat je een trui draagt of meerdere laagjes, aangezien meerdere lagen beter isoleert.
  2. Neem een warm bad, dit wil vaak helpen tegen het koud hebben. Zorg er dan wel voor dat je je goed aankleedt als je uit bad komt zodat je niet ziek wordt.
  3. Heb je al warm gegeten of gedronken? Zo niet, probeer dan iets warms te eten of te drinken. Zo kan je bijvoorbeeld een soepje eten of chocomel drinken. Dat wil altijd wel helpen tegen de kou!

Naar de dokter?

Als je het gevoel hebt dat er iets anders speelt dan hormonen, dan moet je altijd contact opnemen met je verloskundige of je huisarts. Hierbij maakt het niet uit of je nu pas 13 of al 38 weken zwanger bent. Het is belangrijk om op tijd naar een specialist te gaan. De specialist kan namelijk zien of het door de hormonen komt of door iets anders. Wees dan ook niet bang om dit tijdig aan te geven!

Reageer op artikel:
Koud tijdens zwangerschap
Sluiten