Koorts tijdens zwangerschap

Voordat je zwanger werd had je helemaal geen last van klachten of van kleine kwaaltjes, maar wanneer je zwanger wordt of al een tijdje zwanger bent dan is dat wel een ander verhaal. Je zal merken dat je met de week weer een ander kwaaltje zal hebben en vaak zullen dit ook meerdere kwaaltjes tegelijkertijd zijn. Dit hoort nu eenmaal bij de zwangerschap en je kan er eigenlijk vrij weinig aan doen. Wanneer je griep hebt of verkouden bent, dat zijn dus een van de mogelijke kwaaltjes, dan kan het zijn dat je ook koorts hebt. Maar het is belangrijk dat je goed oplet hoeveel koorts je hebt. Een temperatuur van 38,5 graden of meer kan namelijk gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. Maar waar moet je dan precies op letten wanneer je koorts hebt? Wanneer is het wel of niet gevaarlijk? Hieronder gaan we daar wat dieper op in.

Koorts en zwanger

Een normaal griepje of verkouden zijn tijdens je zwangerschap kan normaal gesproken geen kwaad, maar wanneer je merkt dat je koorts hebt en de temperatuur blijft stijgen dan is het wel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Hevige koorts kan namelijk niet alleen voor jou gevaarlijk zijn, maar ook voor je kindje. Waarom is dit dan gevaarlijk?

  • Wanneer je hoge koorts hebt is de kans groot dat je weeën krijgt en dat wil je natuurlijk nog niet wanneer je nog vroeg in je zwangerschap zit.
  • Tijdens je zwangerschap heeft je baby proteïne nodig om te groeien en dat kan alleen als de aanvoer goed is. Wanneer je koorts hebt kan dit de aanvoer verstoren, waardoor je baby dus niet goed kan groeien.

Het is dus belangrijk om goed op te letten bij je zwangerschap dat je de koorts kan herkennen en dat je op tijd aan de bel trekt. Te lang wachten is niet slim en kan tot gevaarlijke situaties of complicaties leiden. Wanneer je ook maar twijfelt is het verstandig om contact op te nemen met je specialist.

Hoge koorts

Wanneer je merkt dat je hoge koorts hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of zelfs met het ziekenhuis. Het kan namelijk heel gevaarlijk zijn en is het dus belangrijk om meteen actie te ondernemen. Wanneer moet je contact opnemen?

  • Wanneer je twijfelt of de situatie niet vertrouwd
  • De koorts is hoger dan 38,5 graden
  • De koorts langer dan 2-3 dagen blijft aanhouden

Wat te doen bij koorts?

Het is belangrijk om een paar dingen te doen wanneer je merkt dat je koorts hebt zodat de situatie onder controle blijft. Door niets te doen verhelp je de koorts namelijk niet.

  • Het is belangrijk om genoeg te drinken.
  • Doe heel rustig aan, dat is namelijk wat je lichaam wilt.
  • Neem een paracetamol tegen de koorts. (wel altijd even lezen of dit mag!)

[yasr_overall_rating]

 

Reageer op artikel:
Koorts tijdens zwangerschap
Sluiten