Komt er een tweede kind? [voors en tegens]

Het is vaak een hele overgang, van geen kind naar wél een kind. Hoe doe ik een luier om? Drinkt m’n kleine wel genoeg? Je kunt als ouder best onzeker zijn bij zo’n eerste kind. Toch komt er vaak een moment waarop gedacht wordt aan een tweede kind. Buiten het feit dat je natuurlijk moet afwachten of het je gegeven is, moet je dan een afweging maken: doen we het wel of doen we het niet? En wat zijn de voors en tegens?

Het juiste moment voor een tweede

Om je maar gelijk uit de droom te helpen: er is geen specifiek moment hét moment om een tweede kind te krijgen. Wat voor de een ideaal is, is voor de ander helemaal verkeerd. Reken erop dat het veel energie en tijd kost om twee kinderen in de luiers te hebben! Aan de andere kant: het kan voor de kinderen wel heel leuk zijn dat er weinig verschil in leeftijd zit. Maar of dat echt zo uitkomt is nog maar de vraag. Sommige kinderen zijn beste vrienden met hun broertje of zusje, terwijl andere elkaar continu in de haren vliegen.

Lichamelijk zwaarder

Het gezegde is niet voor niets: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Zwanger zijn is best pittig voor je lichaam. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Je lichaam heeft na een bevalling tijd nodig om te herstellen. Hoe lang dat duurt is verschillend, maar die 9 maanden ontzwangeren is op zich een prima richtlijn. De kans is dan groter dat je de zwangerschap doorstaat zonder al te veel klachten en kwaaltjes.

Ideaal leeftijdsverschil

In sommige culturen wordt gezegd dat je niet zwanger moet worden voordat je oudste kind kan lopen, anders zal je oudste altijd problemen met lopen blijven houden! In andere culturen is het gebruikelijk om minimaal vier jaar tussen twee zwangerschappen te houden. Je kunt je dan vier jaar lang focussen op dat ene kind. Hierbij is er natuurlijk geen goed of slecht. Het belangrijkste is dat je doet wat voor jouzelf goed voelt. Heb jij het liefst dat er weinig verschil in leeftijd is tussen je kinderen? Dan is het verstandig om niet te lang te wachten met pogen om weer zwanger te worden. Het kan ook voor jezelf prettig zijn om die periode van zwangerschappen snel achter de rug te hebben. Niet iedereen ervaart die namelijk als even positief.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

broertje en zusje

De volgende is makkelijker

Hoe vond je het om moeder te worden? Vast ontzettend mooi, maar stiekem ook heel pittig. Maak je geen zorgen: bijna iedere ouder zal dat gevoel herkennen. Het is een grote verantwoordelijkheid opeens te moeten zorgen voor zo’n klein, hulpeloos wezentje. Langzamerhand wen je aan elkaar, leer je als ouder hoe je de verzorging het beste kunt doen, en leert je kindje ook steeds duidelijker te communiceren. Het wordt dus steeds wat makkelijker. Wanneer je een tweede krijgt, is de kans groot dat je zal merken dat het allemaal wat simpeler wordt. Je weet wat je kunt verwachten, bent inmiddels een pro in het verschonen van luiers en hebt wat meer vertrouwen in je eigen kunnen. Denk je na over een tweede? Dan is het dus goed om dit in je achterhoofd te houden.

Een boos oudste kind

Het kan lastig zijn om in te schatten hoe je oudste kind zal reageren op de komst van een broertje of zusje. Sommige kinderen vinden het fantastisch en zijn na de geboorte direct gek op hun jongere broer of zus. Er zijn echter ook kinderen die meer moeite hebben met die overgang. Zo kan je oudste zich in de steek gelaten voelen, wanneer je als ouder opeens veel meer tijd besteedt aan het nieuwkomertje. Dit kun je merken in het gedrag van je kind. Misschien was hij of zij eerst zindelijk, maar begint hij na de komst van de tweede opeens toch weer in bed te plassen. Of was hij altijd de goedheid zelve en begint hij nu om het minste of geringste om zich heen te slaan. Het is belangrijk om daar goed mee om te gaan. Vergeet je oudste niet en zorg dat er momenten zijn waarop hij jou weer even helemaal voor zichzelf heeft. Zo ervaart hij dat er wel wat verandert, maar dat dit geen bedreiging voor hem hoef te zijn. Let ook op sociaal wenselijk gedrag: sommige oudste kinderen reageren heel positief op het nieuwe broertje of zusje, vanuit de drang om er bij te willen horen en het sociaal goed te doen. Zorg dat er ruimte blijft voor je oudste en laat zien dat er ook ruimte is voor andere gevoelens.

Of blijft het bij één?

Het is bijna onvermijdelijk dat je een tijd na de geboorte van je eerste kind opeens de vraag krijgt: ‘En, wanneer komt de tweede?’ Sommige ouders kunnen die sociale druk als erg dwingend ervaren. Toch is het belangrijk om bij zo’n belangrijk onderwerp vooral naar je eigen gevoel te luisteren. Willen jullie zelf een tweede kind? Natuurlijk kun je er met vrienden of familie over praten. Het kan heel fijn zijn om ervaringsverhalen van anderen te horen. Bij de uiteindelijke beslissing kunnen nog veel meer zaken een rol spelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de hoeveelheid woonruimte die jullie hebben. In een tweekamerflat zal het een stuk krapper zijn dan in een ruime woning met vier slaapkamers. Ook geld kan een rol spelen. Een krappe portemonnee kan een reden zijn om toch maar niet weer zwanger te worden. Of je je laat tegenhouden door dergelijke zaken is per mens verschillend. Waar de een het geen probleem vindt, ziet de ander het helemaal niet zitten. Zo maakt ieder zijn eigen afweging. Besluiten jullie voor een tweede te gaan? Dan is het een kwestie van afwachten. Met een beetje geluk mag je over niet al te lange tijd een nieuwe baby in je armen sluiten!

Reageer op artikel:
Komt er een tweede kind? [voors en tegens]
Sluiten