Petra
Petra Gezondheid baby 13 Oct 2011

Koemelkallergie en flesvoeding

Als je voor flesvoeding hebt gekozen dan is het van belang dat dit een voeding betreft op basis van korte-keten-peptiden en vrije aminozuren; als het ware voorverteerde eiwitten. Wanneer deze eiwitten via de darm in het bloed komen, herkent het afweersysteem van je kind deze niet als koemelkeiwit en zullen er ook geen antistoffen worden aangemaakt. Op deze manier wordt dus een allergische reactie voorkomen.

In principe kun je van de één op de andere dag overstappen van gewone flesvoeding op aangepaste flesvoeding. Stap je van borstvoeding over naar flesvoeding dan dient er wel een overgangsschema aangehouden te worden waarbij je in stappen een borstvoeding vervangt voor flesvoeding.

Zowel bij de overgang van borstvoeding naar aangepaste flesvoeding als de overgang van gewone flesvoeding naar aangepaste flesvoeding kan het voorkomen dat je kindje weigert te drinken. De smaak is natuurlijk totaal anders en daarom is het ook niet vreemd dat je baby het helemaal niet lust. Gelukkig gaat dit meestal na een paar dagen over, blijf het daarom steeds proberen. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Het kan wat dunner en groener worden, soms zelfs spinaziegroen. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.


Koemelkallergie en bijvoeding
Normaal gesproken kun je je baby vanaf ongeveer 4 á 5 maanden de eerste bijvoeding geven. Maar een allergisch kindje kan beter wachten tot de leeftijd van 6 maanden. Je baby heeft namelijk een grotere kans om naast een koemelkallergie ook een allergie voor andere voedingsstoffen te ontwikkelen.

Bij een kind met koemelkallergie moet elke verandering in het voedselpatroon stapsgewijs gebeuren. Wil je dus gaan experimenteren met groente of fruithapjes, smeer dan de eerste dag (bij voorkeur in de ochtend) enkel wat van de groente of het fruit rond het mondje van je baby. Wanneer hier geen allergische reacties ontstaan (zoals roodheid of blaasjes) kan voorzichtig een babylepel van het product worden gegeven. En zo kan dat iedere dag worden opgebouwd naar een volledige portie.
Bij allergische reacties (zoals eczeem, buikkramp, spugen en/of diarree) is het noodzakelijk dat er nog een aantal weken wordt gewacht voordat er opnieuw wordt geëxperimenteerd met het voedingsproduct.

Geef ook nooit meer dan één nieuw voedingsmiddel tegelijk. En mocht het zo zijn dat je kind niet goed heeft gereageerd op een bepaald product, wacht dan tot alle allergische symptomen verdwenen zijn voordat een ander nieuw product wordt geïntroduceerd. Ga ook niet experimenteren op dagen dat je kindje zich niet lekker voelt, bijvoorbeeld na een inenting of bij een griep of verkoudheid.
Vermijd in het eerste jaar ook producten zoals: vis, ei, noten, citrusvruchten, tomaat, chocolade, aardbeien, pinda, soja, tarwe en zaden.

Aanvullende informatie

Lees etiketten!
Lees de etiketten van producten die je wilt gebruiken goed (helaas is sommige informatie niet altijd volledig). Veel producten bevatten namelijk (koe)melk of soja of andere stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Vergoeding
Vaak worden de kosten van speciale voeding vergoed. Daarbij is het vooral van belang dat de voeding door een arts of diëtist is voorgeschreven. Je kunt met zo’n verwijzing een aanvraag voor vergoeding indien bij je ziektekostenverzekeraar.

Handige adressen
Landelijk Informatiecentrum Voedselovergevoeligheid (LIVO) of Voedingscentrum (voorheen VOVO)
Postbus 86100
2508 CK Den Haag
070-306 88 90 (ma t/m vr van 10:00 – 13:00 uur)
070-306 88 88
www.voedingscentrum.nl

Stichting Voedselallergie (voorheen NVAS)
Prinses Julianaplein 13
3817 CS Amersfoort
033-465 50 98 (ma t/m vr van 09:00 – 13:00 uur)
www.stichtingvoedselallergie.nl

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
Postbus 119
3960 BC Wijk bij Duurstede
034-357 66 26
www.borstvoeding.nl
 

Reageer op artikel:
Koemelkallergie en flesvoeding
Sluiten