Petra
Petra Gezondheid baby 13 Oct 2011

Koemelk allergie

Zoals eerder beschreven, is koemelkallergie de meest voorkomende allergie. Daarom besteden wij hier wat uitgebreider aandacht aan. Eveneens wordt aandachtig besproken wat de beste voeding is voor zuigelingen en peuters met deze allergische aandoening.

Wat is koemelkallergie en wat is de oorzaak?
De oorzaak van koemelkallergie berust op hetzelfde principe als andere voedselallergieën. Onverteerd grote “brokstukken” eiwit worden door de onvolgroeide babydarm doorgelaten en komen zo in het bloed terecht. Alleen in dit geval gaat het om koemelkeiwitten. Normaal gesproken vormen deze brokstukken geen probleem, maar bij allergische kindjes worden deze eiwitten als indringers gezien en maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen vormen de allergische reacties.

Koemelkallergie is een erfelijke aandoening. Als één of meerdere gezinsleden (dit hoeft niet alleen de ouders te betreffen, het kan ook om broertjes/zusjes gaan) een vorm van allergie hebben dan is de kans dat een pasgeboren baby ook allergisch is.

Symptomen
Veel voorkomende klachten bij koemelkallergie zijn net als bij andere voedselallergieën o.a.: eczeem, darmkrampjes, diarree en spugen. Maar sommige kindjes worden enkel wat onrustig, huilen veel en slapen slecht. Ook komen groeiachterstanden of langdurige aanhoudende verkoudheidsverschijnselen voor. Maar ook hier geldt: deze klachten kunnen eveneens een andere oorzaak hebben! Bespreek daarom de klachten altijd eerst met een huisarts of arts van het consultatiebureau.

Het stellen van de diagnose
De enige betrouwbare manier is de methode van eliminatie/belasting/reëliminatie. Geef je jouw kind borstvoeding, dan zal je ten tijde van de eliminatiefase zelf op een dieet moeten. Geeft je flesvoeding dan krijgt je kindje aangepaste flesvoeding. Wanneer is vastgesteld dat je kindje allergisch is zal het koemelkvrije dieet worden voortgezet.

Koemelkallergie en borstvoeding
De beste voeding voor een kindje met aanleg voor het ontwikkelen van een allergie is borstvoeding. Het is met borstvoeding mogelijk dat het ontstaan van bepaalde allergieën wordt uitgesteld of zelfs kan worden voorkomen. Dit noemt men preventief borstvoeding geven. Een periode van minimaal een half jaar uitsluitend borstvoeding kan een gunstige invloed hebben op het verloop van een allergie. Ook bij kindjes waar reeds (koemelk)allergie is geconstateerd is het raadzaam om door te gaan met de borstvoeding en niet over te stappen op een speciale flesvoeding.

Als je zelf koemelk gebruikt terwijl je borstvoeding geeft, kunnen er sporen van koemelk in de borstvoeding aanwezig zijn. Daarom wordt een koemelkeiwit-vrij dieet aangeraden.
Maar ook is het raadzaam om andere producten waarvan allergische reacties bekend zijn te vermijden.

Het gaat hier om bijvoorbeeld:

  • kippenei,
  • vis-, schaal-, en schelpdieren,
  • soja,
  • noten,
  • pinda’s en
  • zaden.

Een diëtiste kan je adviseren in een goed volwaardig dieet en kan je uitleggen hoe je eventuele vitamine/mineralen tekorten kunt voorkomen.

 

Reageer op artikel:
Koemelk allergie
Sluiten